I slöjdverkstaden som sker i samarbete med Norrbottens läns hemslöjdsförening är tanken att deltagarna under sommaren ska få pröva på en mängd olika tekniker och material såsom trä, metall, garn, textil, plåt och mycket annat. När Norrbottens Media hälsade på så har slöjdens veckotema varit broderi/applikation med inslag av metallslöjd och afrikansk batik.

– Det är sjätte gången vi håller på. Vi har bland annat sytt armband av återbrukat jeanstyg förra veckan. Vi slog dit öljetter och sedan fick man brodera, antingen på ulltyg eller direkt på jeanstyget.

– Jag hade lite olika förslag som de kunde inspireras av men jag poängterar alltid att det egna förslaget är alltid bäst.

Artikelbild

| Inspiratör. Eva Öhrling leder slöjdklubbar på olika ställen i länet. Nu är hon under några dagar varje vecka på Havremagasinet. " Jag tycker det är kul när barn får en möjlighet att utveckla sin förmåga att skapa med händerna", säger hon.

Eva Öhrling tycker det är viktigt när man jobbar med barn och unga att inte gå efter en speciell form eller fastställd mall.

– Det är roligare om barnen ritar upp ett eget mönster för det är ju fritt broderi, säger hon.

Några som sitter vid bordet fullt med textil och klistrar och syr är barnen Emilia och Hampus som har med sig "plastmamman" Anna-Lena Sjöholm.

– Det är roligt att pyssla. Det är första gången vi är här när det är slöjd. Jag har varit hit tidigare till magasinet men då på utställningar med skolan, säger Emilia.

Artikelbild

| Armband. På sommarslöjden visades det upp olika exempel på armband. " Det bästsa är att göra efter sin egen fantasi. Men vill man inte det så finns det mallar", säger slöjdhandledaren Eva Öhrling.

– Det är fantastiskt fint att få komma hit till en gratis aktivitet i den här härliga miljön. Här finns också möjlighet att fika och titta på annat, säger Anna-Lena Sjöholm.

Förra veckan påbörjade också grupperna jobbet med den afrikanska batikkonsten. Den sjunde träffen eller på onsdagen den 12 juli ska allt färgläggas.

Artikelbild

| Smeten som sedan spritras ut på lakanet består av mjöl och vatten. " Smeten ska bli som en våffelsmet och sedan spritrs ut på tyget för att bilda mönster", säger Eva Öhrling.

– Det är en skapandeprocess som tar tre träffar för det är en viss torktid innan grupperna kan börja måla, säger Eva Öhrling.

Batikarbetet sker på ett vältvättat bomullstyg, eller ett återbrukat lakan. Smeten som används till dekoration är vatten och mjöl som blandas ihop till en lagomt tjock "våffelsmet". Sedan spritsas smeten ut från en flaska som har hål i korken.

Artikelbild

| Emilia Sjöholm, närmast, Anna-Lena Sjöholm och Kristina Lidnark testar att måla på tyget med textilfärg.

– Det blir ett mönster där vi spritsar. När smeten torkat ska man knacka sönder mjölblandningen så den krackelerar. Grejen är att få så mycket sprickor som möjligt så att färgen kan fästa. Sedan målas tyget med olika textilfärger och man ser till att få in färg i alla sprickor. När allt är torrt blir sistea steget att klösa bort all torkad mjölblandning så att batikens mönster träder fram på tyget. Det är vad vi är ute efter.

Av tyget kan deltagare sy små tygpåsar.

Artikelbild

| Kristina Lindmark målar. " Det är trevligt att pröva på något nytt. Det är roligt att testa sig själv. Afirkansk batik kan man ju sedan göra hemma själv.

– Jag tänker att vi ska ha påsarna till barnens fidget spinners. Det är snurror som de håller på med, säger Eva Öhrling.