Läkaren vill ha ny teknik till glesbygden

Thomas Schimke förespråkar ny teknik till glesbygdens sjukvård. ”Vi har inte råd att inte satsa”, säger han.

Åhörarna uttryckte oro kring hur de äldre ska kunna hantera tekniken. "Det finns personal på plats som hjälper patienterna med utrustningen", säger Thomas Schimke.

Åhörarna uttryckte oro kring hur de äldre ska kunna hantera tekniken. "Det finns personal på plats som hjälper patienterna med utrustningen", säger Thomas Schimke.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-11-28 05:45

Thomas Schimke, distriktsläkare och verksamhetschef vid Pajala hälsocentral, berättar under en föreläsning på Gällivare sjukhus om svårigheterna han upplever med glesbygdens sjukvård. Han pratar om patienter som tvingas resa 10 mil för att komma till hälsocentralen i Pajala och sedan ytterligare 15 mil till Gällivare eller hela 25 mil till Sunderbyn om de behöver komma till något av de större sjukhusen.

– Under vintern är det som värst. Bara en av tio gånger kan helikoptern landa i Pajala, oftast för att det är för dåligt väder, säger han.

Vidare funderar Thomas Schimke kring hur länet ska klara av omställningen då antalet äldre ökar snabbt medan antalet i arbetsför ålder minskar.

– Färre ska ge vård till fler. Jag har levt och jobbat 14 år i glesbygden och det blir tuffare hela tiden. De demografiska utmaningarna slår på samhället i stort, till exempel försämras skola och kollektivtrafik vilket i sin tur försvårar rekrytering till orten, inte bara inom sjukvården, säger han.

För att stävja problematiken efterlyser Thomas Schimke fler sjukstugor till Norrbotten samtidigt som han talar varmt om ny teknik, digitalisering och virtuella hälsorum.

– Vi har inte råd att inte satsa på den nya tekniken och det är tur att den digitala utvecklingen går i den hastighet som den gör. Vi måste kunna erbjuda enkel sjukvård utan att patienterna behöver resa de långa avstånden. Med virtuella hälsorum skulle vi kunna erbjuda vård och samtidigt spara in på patientresor. Personalkostnaden begränsas till en person som kan assistera med utrustningen, säger han.

Sedan 2013 har ett virtuellt hälsorum funnits i Storuman. Där kan patienter själva ta blodprov, kolla blodtryck och prata med en läkare på distans. Bland åhörarna uttrycktes oro kring hur äldre ska klara av att hantera tekniken.

– Bland mina äldre patienter har jag inte märkt av något motstånd vid distansvård. Det förväntas inte att man klara avancerade knapptryckningar på egen hand utan det finns personal på plats som hjälper patienterna med utrustningen, så det är jag inte orolig över, säger Thomas Schimke.

HjärtLung Norrbotten, HLN, arrangerade föreläsningarna under temat ”Fika med forskare”. Förutom glesbygdsmedicin fick besökarna bland annat lyssna på föredrag om KOL, hjärtflimmer och hjärtsvikt.

– Tanken med dagen var att synliggöra forskningen och de resultat vi jobbar för, säger ordförande i HLN Martin Lång.

Thomas Schimke, distriktsläkare och verksamhetschef vid Pajala hälsocentral.
Thomas Schimke, distriktsläkare och verksamhetschef vid Pajala hälsocentral.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!