Ronnie Nordqvist skulle nyligen ta sin mamma, 91 år, till tandläkaren.

Samma dag som det bokade besöket skulle ske, fick hon magsjuka.

– Jag ringde klockan 10 på morgonen samma dag och folktandvården ringde tillbaka klockan 13 samma dag. Besöket ska avbokas två timmar före stängning dagen innan, för att hon ska slippa betala avgiften på 400 kronor. Hur ska det gå till? Hur vet du dagen innan att du ska få magsjuka? Det här är inte okej. Vi borde kunna förvänta oss mer av en offentligt finansierad verksamhet, säger Ronnie Nordqvist.

Ronnie Nordqvist säger att det är särskilt olyckligt när detta drabbar människor med låg inkomst.

– 400 kronor kan vara mycket pengar, särskilt för gamla, handikappade och sjuka, säger Ronnie Nordqvist som till följd av det inträffade, efter 35 år hos folktandvården, har bytt till privattandläkare för sig och mamman.

– Övriga sjukvården tillämpar inte regelverket på samma sätt, för om jag blivit hastigt sjuk inför läkarbesök så har jag inte behövt betala. Varför gör en del av verksamheten inom Region Norrbotten på ett annat sätt?

Tomas Josefsson:

– Region Norrbotten har en avgiftshandbok med exakt samma regelverk för alla, det kan vara så att alla inte bryr sig om regelverket. Vi var också lite slarviga tidigare, det varierade hur regelverket efterlevdes och tyvärr fanns det en tendens att patienter som kunde prata för sig slapp betala. Dessutom varierade bedömningen från klinik till klinik. Vi hade då 8-9 procent uteblivandesiffror, nu när vi följer regelverket är samma siffra 4 procent. Den halveringen innebär att många fler människor kan få vård.

Tomas Josefsson säger att han förstår irritationen hos dem som blir sjuka samma dag och tvingas betala för tiden de inte kan nyttja:

– ”That´s life”, det är otur. Så här ser det ut i samhället i övrigt också. Jag skulle nyligen på teater, vi kunde inte gå men inte fick vi tillbaka pengarna. Samma sak hos bilbesiktningen, jag kunde inte åka till den förbetalda tiden men jag måste betala för den, säger Tomas Josefsson som apropå diskussionen om avgiften säger så här:

– Det är upp till politikerna att bestämma om vi ska göra på ett annat sätt.

Anna Alm Andersson, divisionschef närsjukvården, är upptagen och har bett att få återkomma om hur avgiftshandboken och akut sjukdom hanteras – alltså om huruvida patienter inom närsjukvården ska betala avgift i sammanhang motsvarande det Ronnie Nordqvist berättar om.