Jutis jaktlag hade turen att få skjuta sin första älg redan under jaktens första dag, förra måndagen. Jaktlaget hade gemensamt bestämt att även om testerna för CWD (chronic wasting desease) inte är tvingande, skulle man likväl ta dem.

– Det är omständligt men bra för alla. Då får vi en bild av hur läget ser ut, om det finns någon spridning, säger Tor Westerlund.

Så när man lyckats ta proverna ur den fällda älgen fick man skicka en löpare till Arjeplog, cirka fyra mil enkel väg, för att posta det. Sen dröjde det till på fredagen innan svaret kom.

– Det blir ett problem, i alla fall så här i början av jakten när det är varmt. Vi har inget kylrum där vi kan hänga älgen tills svaret kommer, utan måste stycka ner den. Sen delas köttet upp i jaktlaget, och det kräver ju att man märker upp varenda bit så man vet vad som tillhör vilket djur ifall ett prov kommer tillbaka positivt. Det blir lite meck.

Älgarna som fälldes tisdag och onsdag i Jutis hade det under måndagen vid lunchtid inte dykt upp några svar om.

Elisabeth Lestander, som är ordförande för Arjeplogs jaktvårdskrets, säger att hon hör att det inte rullar helt smärtfritt, och att Postnord utgör flaskhalsen.

– Det kan ta två till tre arbetsdagar för proverna att landa hos SVA i Uppsala, sen ytterligare tre dagar innan man kan förvänta sig svaret. Jag får en hel del påringningar, främst om hur man ska paketera proverna, för det har inte varit glasklart hur det ska göras. Och man vet inte hur man får tag på SVA.