Gasläckage vid LKAB i Koskullskulle

En gasflaska LKAB:s FOU-anläggning mitt i Koskullskulle började läcka vätgas. Området spärrade av och boende i området fick VMA-meddelande om farlig gas.

Foto: Arkiv

Gällivare kommun2019-10-15 12:00

Det var vid lunchtid på tisdagen som larmet om gasläckkaget på LKAB:s industriområde i Vitåfors kom till räddningstjänsten. 

– Det har skett ett gasläckage av vätgas från en tank som står utanför vårt laboratorium. Som en försiktighetsåtgärd utrymde vi laboratoriet och upprättade en säkerhetsradie på 300 meter runt, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB vid 12.30-tiden. 

Läckaget ska vara under kontroll och LKAB kommer att utreda händelsen. 

– Då kunde man identifiera var läckan var och vrida om en kran. Så nu har vi det under kontroll och läckaget har upphört. Vi kommer att ha kvar avspärrningen bara några minuter till och sedan kommer vi ta bort den och vänta på att gasen vädras bort. Vätgas är explosiv, men vi har inte fått några uppgifter om att det funnits någon risk för explosion eller liknade. Det har inte inträffat någon explosion och vi har inga rapporter om personskador. Vi kommer att utreda vad det här beror på. 

Det finns inget idag som ni kan säga har orsakat det?

– Nej, det var bara några minuter det inträffade så vi vet inte, säger Anders Lindberg.

Det visade sig att det var gasflaskor vid en så kallad FOU-anläggning som ligger mitt i Koskullskulle och även boende skulle evakueras. 

– Där hade man åtta vätgasflaskor som stod i som ett batteri och det var läckage i någon av dem. Det man gjorde var att utrymma en radie av 300 meter runt de här flaskorna, säger inre befäl Niklas Bergman. 

Räddningstjänsten gick även ut med ett VMA-meddelande till allmänheten i området att hålla sig utanför avspärrningarna. Läcka 

– Vi spärrade av och gick ut med ett VMA-meddelande till allmänheten att man skulle hållas sig utanför avspärrningarna, men relativ snabbt fick man stopp på läckaget. Vi var in och mätte och då fanns det ingen gas kvar, säger Niklas Bergman. 

Vid 12.44 hävdes avspärrningarna och de boende kunde återvända till sina åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!