Kulturfestivalen Mean bastard day skapades med syftet att ge mörkret i Kiruna den här tiden på året en känga.

Festivalen har vuxit lite för varje år. Första året kom 70 besökare, året efter flyttade festivalen in på Folkets hus och lockade 350 personer. Och i år har arrangemanget vuxit till två kvällar och förväntas locka ungefär 600 besökare.

– Den får växa lite för varje år och sedan får vi se när vi hittat en bra storlek, säger Björn Petterson.

Artikelbild

Årets festival bjuder som vanligt på internationella artister från USA och Norge. Den legendariske låtskrivaren Chip Taylor är en återkommande gäst i Kiruna.

– Han är lite av en beskyddare av festivalen. Han har varit med alla tre åren och stöttat festivalen med sitt engagemang och hjälper till att fixa artister från USA, säger Björn Pettersson.

Fler artister som kommer att uppträda är bland annat Carrie Rodriguez, John Platania, The New Ukrainians, Paal Flaata och Hanna Nutti.

Hur har du lyckats locka hit artister från USA?

Artikelbild

– Dels är det via kontakter på turnéer när man jobbar som musiker. Men det som också säljer är Kiruna, att man har något exotiskt att locka med. Annars är det svårt att få dem till en okänd festival nästan helt utan budget och med så långt reseavstånd.

Kommer du själv att stå på scenen under helgen?
– Det blir ju så. Det blir lite tufft att vara både arrangör, festivalpappa och spela med flera artister. Jag ska hinna sätta upp affischer, fixa teknik, hämta artister från Norge och lära mig nya låtar.

Varför behöver Kiruna en sådan här festival?
– Det är lätt att säga. Kiruna är en isolerad stad. Det finns inga stora städer nära och ska vi lyckas locka hit folk och få folk att stanna så är alla saker som händer så otroligt viktiga. Så att det inte blir Svalbard av Kiruna, folk flyger hit och jobbar men vill inte bo här. Varenda satsning som handlar om kutlur eller idrott är så otroligt viktig, det är det som gör att Kiruna lever.