Måndagens preliminära valresultat pekar på att Liberalerna förlorar samtliga mandat i regionfullmäktige.

På måndagsmorgonen fattades länge resultatet från två valdistrikt (Sikfors och Koskullskulle), men vid 14-tiden presenterades det preliminära resultatet i regionvalet för Norrbotten.

Efter att rösterna i sammanlagt 163 valdistrikt hade räknats stod Liberalerna på 2,9 procent. Det krävs tre procent för att få mandat i regionfullmäktige.

– Det är inte kört än. Jag tror att sena poströster, utlandsröster och sena justeringar kan göra något åt resultatet. Det är bara att avvakta och se, säger Jens Sundström, som fram till årsskiftet är Liberalernas gruppledare i regionfullmäktige.

Han beskriver det som sin mest nervösa valvaka någonsin.

– Vi åkte in och ut ur regionen under hela natten. Det kändes som det gick åt rätt håll. Vid halvfyratiden vågade vi gå och sova, men när jag klev upp strax efter klockan sex upptäckte jag att 2,95 procent gör ingen lycklig med den nya indelningen av valkretsar, berättar Jens Sundström.

Liberalerna har i regionvalet fått rejält med stryk i framför allt Tornedalen och längs Piteå älvdal.

– Vi har inte hunnit analysera valresultatet, men vi tycks ha hamnat i skuggan av den oerhörda annonseringen som sjukvårdspartiet och delvis också sossarna kunnat göra mot slutskedet av valrörelsen. Det är ett slitet uttryck att påstå att det är svårt för ett litet parti att nå ut, men mot slutet är det nästan omöjligt för små partier med små resurser att göra sin röst hörd.

I motgångens stund kunde han hitta åtminstone ett glädjeämne.

– Vi sade innan valet att ett maktskifte var viktig i sig i regionvalet. Det har kommit till stånd. Däremot kan det bli det svårt för Alliansen som är ganska sargad att samarbeta med ett stort Sjukvårdsparti, men det är ändå en nystart för sjukvården i Norrbotten.

– Om vi stannar vid 2,95 procent och KD får 2,5 procent då får Alliansen otroligt lite i utbyte för det stöd som vi har i Norrbotten i regionvalet, säger Jens Sundström.

Vad händer dig personligen ifall du måste lämna politiken?

– Politiken har alltid varit ett halvtidsuppdrag för mig. Jag har tidigare jobbat som byggkonsult. I dag är jag rådgivare åt Älvsbyhus. Jag är bara 48 år och det är alldeles för tidigt för att tänka på pensionering, svarar Jens Sundström.

Enligt den preliminära mandatfördelningen blir Sjukvårdspartiet störst i regionfullmäktige med 27 mandat (+8), medan Socialdemokraterna får 23 mandat (-4).

Moderaterna och Centerpartiet får oförändrat sex respektive fyra mandat, medan Vänsterpartiet står kvar på sex mandat.

Valets förlorare blir Liberalerna och Miljöpartiet som förlorar sina tre mandat vardera.

Totalt kommer sex partier att sitta i regionfullmäktige efter årsskiftet, där Sverigedemokraterna får fem mandat (+2).

Röstdeltagandet i årets regionval stannar på 82,3 procent, vilket innebär en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med valet 2014.

På onsdag räknas samtliga röster i valet på nytt och då ingår även de sena poströsterna och utlandsrösterna i sammanräkningen.