NÖJE ÅRETS SKÖNASTE TONER:

PJ Harvey, Let England shake

En artist som ständigt lyckas överraska mig på nya sätt. Alltid med kritiska reflektioner, närvaro i texterna och med det råa inslaget i rösten som gör att varje ord känns så rakt på. Ett mycket bra och politiskt album som rör om.

Artikelbild

Kate Bush, 50 words for snow

För att den här skivan gestaltar vintern och tystnaden som plötsligt får plats i tillvaron.

 

ÅRETS REGNBÅGSJUBEL:

Regnbågsdagen

Den 28 oktober anordnade Luleå kommun en regnbågsdag. Här möttes mer än 300 personer för att lyfta fram frågor under och över regnbågen, med fokus på att lägga grunden för att alla människor ska känna sig inkluderade, oavsett hur du väljer att definiera dig.

RFSL Luleå och norra Norrbotten bildas

Äntligen har Luleå fått sitt eget regnbågsnäste. På storgatan 13 i Luleå planeras en mötesplats för hbtq-personer och alla dess vänner.

 

ÅRETS FINASTE MÖTESPLATSER:

Kulturgården i Gammelstad

Elin-Alexandra Sundström, en eldsjäl som sett till att förgylla hela sommaren i Luleå med att även detta år hålla den gamla gården vid liv. Bästa fikat, skönaste artister och konstnärer blandades med barfotastunder i gräset.

Makeout

Norrbottens enda hbtq-klubb som bjuder in alla till den skönaste stämningen.

 

ÅRETS BÄSTA MENTALA GODISPÅSAR:

Egalias döttrar (1977), Gerd Brantenberg

För att det är en bok som är aktuell att läsa - Varje år. Tänk er en bok fylld med begrepp som sjökvinnor, PH (läs och begrunda vad det kan handla om), maskulister och svenbalar. En bok som handlar om hur vårt samtida samhälle ser ut men lite tvärtom.

Ja till Liv! (2011), Liv Strömqvist

En feministisk serietecknare som alltid lyckas placera orden på spiken och sätter ens tankar i brand. Detta nya seriealbum gav mig många sneda leenden.