Bolagshotellet i Kiruna uppfördes tidigt under Kirunas och LKAB:s historia, redan 1901 färdigställdes byggnaden som skulle bli värd åt mången festlighet och husera digniteter från världens alla hörn. En självklar byggnad att flytta när gamla Kiruna rivs och nya Kiruna byggs tyckte LKAB i april 2016. Bolagshotellet skulle bli granne med Hjalmar Lundbohmsgården vid Luossavaaras fot. Men under våren 2018 upptäcktes att byggnaden inte gick att flytta – ritningen var helt enkelt svårtydd och huset hade under ett sekel blivit aningen för skraltigt för att flytta. Vad göra? LKAB är en av landets kvarvarande industrigiganter – så utrymmer i budgeten har skapats och inom två år ska en kopia av Bolagshotellet stå klart.

– Det blir en byggnad som påminner om det nuvarande Bolagshotellet utvändigt. Vi kommer att utgå från 1925 års ritningar, innan de många tillbyggnaderna tillkom, säger Tjabba Nordanfjäll, senior projektledare på LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

Utvändigt kommer det bli en närmast exakt kopia medan insidan ska hålla modern standard. LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig:

Artikelbild

| I det pampiga bolagshotellet bor LKAB:s kunder och övriga gäster flott. Det är inte officiellt vad det skulle ha kostat att flytta just den byggnaden.

– På samma sätt som det gamla stadshuset fungerade som Kirunabornas vardagsrum är Bolagshotellet LKAB:s vardagsrum. Det har varit hem för vår konstsamling under åtskilliga år och nu upprättar vi vardagsrummet på nytt, men i en ny tappning. Själen får flytta in igen, säger Bo Krogvig.

På Lotten Erikssons gata 24 (Lotten Eriksson var första föreståndarinna för Bolagshotellet) förbereds nu marken för den symboliska byggnaden – gammal på utsidan och ny inuti.

– Vi ser nu över hur vi kan ta med oss detaljer från det gamla hotellet, så som hur fönster och dörrar ser ut, med mera.

LKAB arbetar just nu med att driva en gruvort in mot Luossavaara för att ta reda på omfattningen av den malm som de hoppas ska ligga under. Men Bo Krogvig säger att området där de placerat Hjalmar Lundbohmsgården och nu tänker bygga det nya Bolagshotellet på är på "rätt sida".

Artikelbild

| NY ADRESS. Hjalmar Lundbohmsgården och de övriga kulturbyggnaderna som ska flytta kommer att få adressen Lotten Erikssons gata.

– Ja, vi är säkra på att det hamnar på en eventuell liggvägg. Sedan kan man aldrig garantera något. De andra kulturbyggnaderna där går ju att flytta lättare nu än förra gången. Det här huset kommer att byggas så att det går att flytta också, säger kommunikationsdirektören.

Prislappen på det nya hotellet är inte klar ännu eftersom upphandling pågår.