På tisdagen åker Matz Engman, projektledare för Invest in Luleå och Piteå (se faktaruta), till USA:s västkust för att under åtta dagar träffa representanter för några av världens verkliga IT-tungvikare - Apple, e-bay, Facebook, Yahoo, Amazon, Youtube och Sun.
Syftet med resan är att sälja in Luleå som etableringsort för gigantiska hallar med servrar för lagring av data - så kallade megadatacenter.
- Behovet är enormt. Det väntas en explosionsartad tillväxt på det här området, främst när det gäller så kallade sociala media som Facebook. Det är miljarder bilder och filmer som ska lagras. Det krävs enorma byggnader med dataservrar och det krävs elström och kylning till servrarna, säger Matz Engman.
Enligt honom är det flera faktorer som talar för Luleå och Piteå när det gäller etablering av stora datahallar:

# Europas lägsta priser på elström.
# Tillgång till fri kyla under huvuddelen av året.
# Billig fjärrkyla genom fjärrvärmenätet.
# Hög kompetens när det gäller grön IT.
# Erfarenhet av att arbeta med elintensiva industrier samt forskning och utveckling inom området grön energi.
# Ett stabilt elnät.
# Fiberkabelnät för dataöverföring med hög kapacitet.
# Låga markpriser.
# Förskonat från naturkatastrofer som jordbävningar, översvämningar och stormar.

- Men de viktigaste faktorerna är tillgången på kyla och billig elström. Ett sådant här datacenter kan förbruka lika mycket el som SSAB i Luleå. Vi har 21 öre billigare el per Kilowatt. Det innebär miljonbesparingar för företagen, säger Matz Engman.
Resan till USA genomförs i regi av Invest in Sweden Agency och görs tillsammans med regionerna Stockholm och Skåne.
- Först och främst vill vi vifta med en svensk flagga. Men sedan gäller det att visa att Luleå och Piteå är mycket bättre i det här avseendet än Stockholm och Skåne, säger Matz Engman.
I det informationsmaterial han har med sig finns redan fyra konkreta tomter för placering av megadatacenter: Vid SSAB:s stålverk på Svartön i Luleå, Vid DHL:s kombiterminal i Gammelstad, vid Aurorum science park i Luleå och i Setras nedlagda sågverk på Lövholmen i Piteå.
Hur många arbetstillfällen ger ett megadatacenter?- Det ger ju byggjobb när de byggs och själva driften ger 20-50 arbeten. Men det skapas ju också många positiva kringeffekter som ger arbetstillfällen, säger Matz Engman som är optimistisk och övertygad om Luleå och Piteå har mycket att erbjuda IT-jättarna.
- Om vi bara får visa vad vi har är jag övertygade om att de kommer att bli intresserade. Om de inte var intressearade hade vi inte kunnat boka in några möten. Sedan gäller det att kunna få dem att komma hit och visa på plats vad vi har att erbjuda, säger han.