Frågestund om konsultköp blir stängd

Det blir ingen öppen frågestund om turerna kring Mikael Lekfalks avtal med sin personliga mentor.

Frågestunden flyttas till ett stängt möte. Det handlar inte om någon mörkläggning, enligt Niklas Nordström. Men Carola Lidén kräver fortsatt att få möjlighet att ställa frågor på kommunstyrelsen.

Frågestunden flyttas till ett stängt möte. Det handlar inte om någon mörkläggning, enligt Niklas Nordström. Men Carola Lidén kräver fortsatt att få möjlighet att ställa frågor på kommunstyrelsen.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-06 14:04

Det skulle ske på kommunstyrelsen möte men kommunledningen har i stället bestämt att informationen till gruppledare för partier i kommunfullmäktige ska ges vid ett möte på måndagsförmiddagen, som är stängt för media.

– Allt har förändrats. Vi försöker vara formella nu, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk hade lovat att skingra dimmorna och delta i en frågestund. Men i och med att Lekfalk sparkats kommer han själv inte att delta. Det råder nya förutsättningar, menar Nordström. 

– Det är fortfarande en hantering av ett personalärende. Dagordningen för kommunstyrelsen ligger som den är och så tar vi informationen på det här separata mötet, säger Nordström.

En del i mötet är även att få en snabb hantering av Anna Lindh Wikblads tillträde som tillförordnad kommundirektör, enligt Nordström.

Men oppositionen köper inte schackdraget, som gick ut i ett mejl på söndagsförmiddagen.

– Jag tolkar det som ett sätt att inte låta allmänheten få ta del av det som kommer fram, säger Liberalernas gruppledare Thomas Söderström.

– Jag har svarat med vändande post att jag ändå förväntar mig att det ges tillfälle att ställa frågor om konsultköpet på kommunstyrelsen. En information till gruppledarna är inte tillräckligt. Alla ledamöter har rätt att få möjlighet att ställa frågor, säger Carola Lidén, Centerns gruppledare.

– Ett jättedåligt beslut. I stället för att vara öppen och transparent så skapar man misstankar om att det finns ännu mer i den här historien, säger Dan Ankarholm, gruppledare för Sjukvårdspartiet.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson går ännu längre.

– Det är helt åt helvete. Det handlar om ren mörkläggning för att allmänhet och media inte ska få ta del av debatten, säger han.

Även om Lekfalk inte närvarar vill Göransson få möjlighet att ställa frågor offentligt.

– Med det jag vet är det uppenbart att Niklas Nordström känt till Lekfalks mentoravtal, säger han.

Det är dock något som Nordström nekat till. Inte heller anser kommunalrådet att det handlar om någon mörkning.

– Det finns ingenting att mörka. Hanteringen har varit publik och konsekvensen att Mikael slutat är känd för alla. Det här är inget amerikanskt senatsförhör eller förhör i konstitutionsutskottet. Vi ska tala med gruppledarna i en fråga och det ska inte vara något skådespel inför media. Jag lovar att svara på alla frågor efteråt, säger Nordström.

Per Göransson (SD) anser att det handlar om ren mörkning.
Per Göransson (SD) anser att det handlar om ren mörkning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!