Konsulten var aktuell för toppuppdrag

Mikael Lekfalks personliga mentor var högaktuell för det nya superuppdraget att hitta besparingar på 50 miljoner i Luleå kommun.

Den 18 september tillkännagav Mikael Lekfalk att en extern konsult skulle anlitas för att hitta besparingar på  50 miljoner.

Den 18 september tillkännagav Mikael Lekfalk att en extern konsult skulle anlitas för att hitta besparingar på 50 miljoner.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-10-07 05:00

Resultatfabriken Consulting deltog i ett chefsmöte på Furufjärdens gästgård den 19-20 september, där man träffade Luleås högsta ledning (se annan artikel). 

Dagen innan hade Lekfalk presenterat kommunstabens förslag på strategisk plan och budget. 

En extern konsult skulle få uppdrag att hitta besparingar på 50 miljoner inom förvaltningarna. Kostnaden bedömde Lekfalk till cirka 500 000.

En rubricering från ett ärende i Luleå kommuns diarium skapat i början av september löd "Direktupphandling extern konsult för kostnadsöversyn av Luleå kommun". 

I samma ärende fanns fyra anbud, bland annat från Resultatfabriken Consulting. Där fanns också CV för Lindqvist och Högbring, samt en referens från Luleå kommun som Resultatfabriken inkommit med.

På fredagen inkom ett ärende med rubriceringen "Beslut om att avbryta direktupphandling av extern konsult för kostnadsöversyn". 

Handlingar som gick att leta upp i diariet på lördag var dock inte längre tillgängliga på söndagen, vilket tyder på att de är under sekretess. Inga detaljer har varit synlig.

När Norrbottens Media i onsdags frågade Mikael Lekfalk om det var tänkt att hans personliga konsulter även skulle genomföra det planerade uppdraget med besparingar på 50 miljoner var svaret att "det pågår en upphandling och det råder sekretess, så därför kan jag inte uttala mig".

Kommunalrådet Niklas Nordström säger att han inte har någon insyn i om upphandlingen är avbruten.. Norrbottens Media har sökt biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad och inköpschef Emma Breheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!