Kronandalen börjar ta ny form

Nu har den första etappen i Kronandalen kommit i gÄng. I december 2020 berÀknas de första hyreslÀgenheterna vara inflyttningsklara.

Nu Àr grunden gjuten i Kronandalens första bostadskvarter. HÀr ska 80 hyreslÀgenheter stÄ klar i slutet av nÀsta Är.

Nu Àr grunden gjuten i Kronandalens första bostadskvarter. HÀr ska 80 hyreslÀgenheter stÄ klar i slutet av nÀsta Är.

Foto: HEIMSTADEN

LuleÄ kommun2019-09-23 18:17

Det var i februari 2017 som markanvisningsavtalet tecknades för den första etappen i Kronandalen. Det skulle dröja 2,5 Är innan byggnationerna Àntligen startade.

Flera av de sex aktörerna i Kronandalens första etapp har valt att omarbeta sina ursprungliga planer för att anpassa sig till en vikande bostadsmarknad i LuleĂ„.  

I dag Àr det bara tvÄ fastighetsbolag (HSB och SHH) som avser att bygga bostadsrÀtter, övriga Àr inriktade mot hyresmarknaden.

Heimstaden Ă€r först ut i etapp 1.  De omarbetade planerna omfattar 80 hyreslĂ€genheter. Byggnationerna har passerat kĂ€llarplanet och Ă€r i dag fullt synbara för förbipasserande. 

 â€“ NĂ€r marknaden förĂ€ndrades fick vi göra om vĂ„ra planer att bygga bostadsrĂ€tter. Det hĂ€r passar oss bĂ€ttre. I huvudsak Ă€r Heimstaden en hyresproducent, förklarar fastighetsutvecklingschefen Tom Rasmussen.

De nya hyreslÀgenheterna kommer att bestÄ av 16 stycken enrummare, 36 tvÄor, 27 treor samt en fyrrumslÀgenhet.

Även Riksbyggen signalerar för en helomvĂ€ndning i sitt byggprojektet. 

 â€“ Vi arbetar fortfarande med projektet. Det kommer att bli nĂ„got fler Ă€n 90 hyreslĂ€genheter, men det gĂ„r i dag inte att sĂ€ga nĂ€r byggstarten kommer att ske. Ambitionen Ă€r att vara fĂ€rdig för beslut innan Ă„rsskiftet, uppger marknadsomrĂ„deschef Lars Lundgren pĂ„ Riksbyggen.

SHH ser över sina ursprungliga planer att bygga 57 bostadsrĂ€tter. Enligt projektledaren Oscar Raud handlar det om att marknadsanpassa projektet med rĂ€tt lĂ€genhetstyper och prisnivĂ„er. 

– PreliminĂ€rt ser vi en byggstart i kvarteret SkidĂ„karen under det tredje kvartalet 2020.

HSB stÄr fast vid löftet att bygga cirka 75 bostadsrÀtter och hoppas pÄ en sÀljstart i början av nÀsta Är.

Det Àr i dagslÀget oklart nÀr nÀsta byggstart sker. Norrbottens Media har varit i kontakt med samtliga aktörer, som hÀnvisar till att beslut troligen kommer att tas under Ärets sista mÄnader.

LuleÄ kommuns projektledare Daniel Rova Àr hoppfull att byggnationerna kommer att ta fart under nÀsta Är.

–  Jag ser en klar ljusning  för Kronandalen. Vid Ă„rsskiftet löper kommunens markanvisningavtal ut med de tvĂ„ aktörerna som ingĂ„r i etapp tvĂ„ (Bolite och Magnolia, reds anmĂ€rkning). Jag rĂ€knar med att det kommer att hĂ€nda en hel del redan under senhösten och vĂ„ren 2020, förklarar Daniel Rova. 

Parallellt har LuleÄ kommun inlett planeringsarbetet inför den tredje etappen. Fullt utbyggd berÀknas Kronan att bli LuleÄs största stadsdel med över 7000 invÄnare.

SÄ hÀr Àr det tÀnkt att kvarteret BÀrmesen i LuleÄs nya stadsdel ska se ut i slutet av nÀsta Är.
SÄ hÀr Àr det tÀnkt att kvarteret BÀrmesen i LuleÄs nya stadsdel ska se ut i slutet av nÀsta Är.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!