Larm från förvaltning: Chefen lyssnar inte

Personal larmar om dålig arbetsmiljö – och bristande ledarskap. Nu svarar kultur- och fritidschef Anders Persson på kritiken. "Det finns folk inom förvaltningen som inte sköter sitt jobb", säger han.

Personal inom kultur- och fritidsförvaltningen i Luleå larmar om dålig arbetsmiljö. "Alla är inte kompatibla", säger kritiserade förvaltningschef Anders Persson.

Personal inom kultur- och fritidsförvaltningen i Luleå larmar om dålig arbetsmiljö. "Alla är inte kompatibla", säger kritiserade förvaltningschef Anders Persson.

Foto: Arkiv/Nils Johansson

Luleå kommun2019-10-08 16:54

Ett år har gått sedan Anders Persson tillträdde som ny kultur- och fritidschef i Luleå. Uppdraget har varit att slå samman två förvaltningar, samtidigt som tuffa sparkrav råder.  

– Skithäftigt att synka kulturerna, men visst kommer det smälla till ibland, sa Anders Persson i en intervju i fjol höstas. 

Fusionen blev allt annat än friktionsfri. Flera medarbetare, främst på kultursidan, vittnar nu för Norrbottens Media om dålig arbetsmiljö, tuff jargong och nedvärderande syn från Anders Perssons sida. 

Fackliga DIK har kännedom om situationen, liksom kommunens personalansvariga.  

– Det har ramlat in indicier på att något inte är korrekt på förvaltningen. Även Mikael Lekfalk informerades, säger Birgitta Nilsson, personalchef, Luleå kommun.

Hon har haft kontakt med berörda medarbetare.

– Jag har pratat med en handfull personer sedan i våras. Det har varit besvärligt att komma till tals för dem, säger Birgitta Nilsson.

Anders Persson själv hänvisar till att Kommunhälsan är inkopplad.

– Vi gör en stor enkätundersökning hos personalen nu, får resultatet den 16 oktober. Först då vet vi om det finns en dålig arbetsmiljö. Men generellt vid sammanslagningar, när två olika kulturer möts, kan det bli ansträngt, särskilt när det kommer in en chef med nya idéer.

Medarbetare upplever att det har varit svårt att komma till tals med dig?

–  Det förstår jag inte. Hela våren har jag uppmanat avdelningschefer att ha avstämningsmöten varje månad. Jag har tät kontakt med dem.

Enligt vad Norrbottens Media erfar har flera inom vissa avdelningar av "gamla" kulturförvaltningen även upplevt bristande engagemang och könsdiskriminering från Anders Perssons sida.

Förvaltningschefen hänvisar till att anklagelserna bottnar i pågående personalärenden.

– Det finns folk som inte sköter sitt jobb. En hel del sånt i bakgrunden, tyvärr – folk som har haft ”fria” uppgifter tidigare och som nu ska jobba för laget.

Däremot medger Anders Persson att hans jargong kan skapa problem.

– Så kan det mycket väl vara. Vi har alla olika stilar, och alla är inte kompatibla.

Vad vill du åstadkomma nu som förvaltningschef?

– Det måste skapas arbetsro. Förvaltningen förtjänar det, i stället för att jag ska och andra behöva brottas med rykten.

Blir du framgångsrik i det arbetet?

– Det vågar jag inte svara på, säger kultur- och fritidschef Anders Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!