Lindh Wikblad: "Uppgifterna är på villovägar"

Kommunen utreder inte personalärendet med koppling till Niklas Nordström, utan överlåter ansvaret till berörd verksamhet.

Uppgifterna rörande Niklas Nordström utreds inte vidare av Luleå kommun. "Ärendet rör inte en anställd inom kommunen. Informationen är överlämnad till berörd verksamhet", säger tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Uppgifterna rörande Niklas Nordström utreds inte vidare av Luleå kommun. "Ärendet rör inte en anställd inom kommunen. Informationen är överlämnad till berörd verksamhet", säger tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-10-14 19:45

Orsakerna till att Niklas Nordström avgick som kommunalråd handlar inte bara om ”akut stress” och näthat. I bakgrunden finns även uppgifter om ett personalärende rörande en person i en verksamhet med koppling till kommunen, som varit i beroendeställning till Nordström.

Informationen nådde dåvarande kommundirektör Mikael Lekfalk för tre veckor sedan och hans minnesanteckning togs därefter över av tillförordnade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

– Jag fick informationen förra söndagen, den 6 oktober, säger hon.  

Men uppgifterna utreds inte vidare av Luleå kommun.

– Ärendet rör inte en anställd inom Luleå kommun. Informationen är därför överlämnad till berörd verksamhet.

När skedde det?

– I onsdags.  

Har du själv varit i kontakt med den anställde som ärendet rör?

– Ja. Men jag vill inte kommentera mer kring det. Det handlar om en integritetsfråga. Och då personen inte är anställd av Luleå kommun, är egentligen uppgifterna på villovägar hos mig.   

Samarbetar ni med den berörda arbetsgivaren?

– Vi kan alltid samarbeta och bistå med rådgivning efter vår förmåga.  

Hur ser du generellt på att personal, med koppling till Luleå kommun, kan uppleva sig utsatta i relation till de högsta förtroendevalda politikerna?

– Jag tar alltid den här typen av signaler på stort allvar. 

Den personalansvarige inom den berörda verksamheten bekräftar att det finns ett pågående personalärende. 

– Men oavsett vad det handlar om, är alla våra personalärenden konfidentiella. Jag kan inte kommentera detta utåt. 

Han har varit i kontakt med medarbetaren.

– Tillsammans lägger vi upp en handlingsplan, ser vilken typ av utredning som ska göras – om detta måste ske. Det här är svåra och känsliga ärenden och jag måste hantera dem rätt. Det handlar om att bygga tillit och förtroende.    

Beroende på vad som framgår av utredningen kan därefter arbetsgivaren vidta fler åtgärder.

–Vi kan behöva ta in extern hjälp, exempelvis en HR-expert. Detta ska skötas så professionellt som vi bara kan.

Hur påverkas er verksamhet?

– Det är inte svårt att upprätthålla verksamheten, men det är klart att detta är allvarligt, säger den närmaste chefen till personen inom den verksamhet med koppling till Luleå kommun, som personalärendet rör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!