Manifestation för Chile på Luleås gator

Det var som en fläkt från 1970-talet när "Viva Chile" skallade i centrala Luleå.

Under lördagen genomfördes en demonstration till stöd för det chilenska folket.

Under lördagen genomfördes en demonstration till stöd för det chilenska folket.

Foto: Privat

Luleå kommun2019-10-26 14:49

Manifestationen under lördagen var ett svar på den senaste tidens oroligheter i Chile, framför allt i huvudstaden Santiago. För första gången sedan diktatorn Augusto Pinochets dagar har militären kallats ut på gatorna.

– Vi vill att Sveriges regering och utrikesminister Ann Linde ska agera för att säkerställa att grundläggande rättigheter bevaras och att demonstrationsrätten behålls. Under Pinochettiden var Sverige drivande kraft mot diktaturen, säger Rolf Viklund, kassör i Latinamerikakommittén, som arrangerade demonstrationen.

Ett drygt 20-tal deltagare tågade genom centrum till Gula paviljongen, där man höll tal och spelade musik.

Gatuprotesterna i Chile de senaste veckorna beror bland annat på försämrade pensionsvillkor och höjda skolavgifter för studenter. Säkerhetsstyrkor och polis har drabbat samman med folkmassorna. På fredagen var över en miljon människor på Santiagos gator. 

– Det är en lång tids missnöje som briserat. Chile har varit som ett föregångsland till Sverige när det gäller privatiseringar och de som styrt landet efter Pinochet har i princip fört samma politik, säger Rolf Viklund. 

Hans eget engagemang inleddes på 1970-talet, då den lagligt valde socialistiske presidenten Salvador Allende störtades och mördades i en militärkupp.

– Jag var med och bildade Chilékommittén i Boden 1975. Året efter flyttade jag till Luleå. Där hade man bildat Chilekommittén 1973. 1985 bytte den namn till Latinamerikakommittén då det var oroligheter i Centralamerika. Vi har ett 70-tal medlemmar fortfarande.

Tal hölls och kamplåtar spelades i Gula paviljongen.
Tal hölls och kamplåtar spelades i Gula paviljongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!