Mentorerna var i Luleå – träffade chefer

Förutom avtalet som personlig mentor åt Mikael Lekfalk har kommunen betalat en konferenskostnad åt Resultatfabriken Consulting.

Drygt 30 000 blev notan för chefskonferensen på Furufjärdens gästgård. Luleå kommun betalade helpension för Björn Lindqvist och Robert Högbring från Resultatfabriken Consulting.

Drygt 30 000 blev notan för chefskonferensen på Furufjärdens gästgård. Luleå kommun betalade helpension för Björn Lindqvist och Robert Högbring från Resultatfabriken Consulting.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-10-07 05:00

Det visar dokument som Norrbottens Media begärt ut från Luleå kommun.

Sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk har tidigare uppgett att träffarna med representanter för konsultbolaget till allra största delen skett i Stockholm.

Men för drygt två veckor sedan var både Björn Lindqvist och Robert Högbring, som driver Resultatfabriken Consulting, i Luleå.

Den 19-20 september deltog duon i ett ledningsgruppsmöte som Luleå kommun arrangerade i Furufjärdens gästgård i Sundom. Där deltog även Lekfalk, biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad, moderbolaget Luleå kommunföretags vd Roger Danell samt förvaltningscheferna Anna Broström, Helen Wiklund Wårell, Anders Persson, Maarit Enbuske, Gabriella Sjöström och Patrik Bylin.

Fakturan är på 32 746 kronor och gäller helpension för de elva deltagarna. I den summan ingår ersättning till resebyrå med 3000 kronor. Några övriga fakturor kopplat till mötet, exempelvis arvode och reskostnad för konsulterna, har kommunen ännu inte redovisat. 

Norrbottens Media har sökt Mikael Lekfalk i helgen för en kommentar utan att lyckas nå honom. Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell berättar dock om mötet.

– Vi hade ett ledningsgruppsmöte i två dagar. Konsulterna var med, vilket var något som framkom av dagordningen som vi fick av Mikael Lekfalk några dagar innan. 

Wiklund Wårell såg det inte som konstigt att konsulterna skulle närvara. 

– Det är ju som på vilket ledningsgruppsmöte som helst, att man ibland kan bjuda in en föredragande. 

Vad avhandlades under mötet?

– Alltifrån ledarskap till kommunens utmaningar, hur vi ska jobba gemensamt med dem. Mediatrycket och sociala medier pratade vi också om. Det är stor press på både politik och tjänstepersoner, vi förväntas vara tillgängliga. 

Vilken var konsulternas roll? Hur deltog de under mötet?

– De gav ”input” utifrån kring hur andra kommuner har arbetat med de här frågorna. De höll ingen föredragning, utan det var mer samtal kring den press som råder i dag, med alla effektiviseringskrav med mera.

Hur presenterades de av Mikael Lekfalk?

– De redogjorde själva för sina tidigare uppdrag, vad de hade för bakgrund yrkesmässigt, inga konstigheter. 

Vad fick du för intryck av dem?

– Ett gott intryck. Deras kompetens kändes ok för att vara med på mötet. Men det hade lika gärna kunnat vara andra personer som deltog. 

Var det känt hos er övriga chefer att de var anlitade sedan ett drygt år tillbaka som chefsstöd för Mikael Lekfalk?

– Han berättade det själv då. Jag reflekterade inte kring några upphandlingar, förutsatte att allting gick rätt till. 

Dagarna innan ledningsgruppen hade sin konferens i Furufjärden hade Mikael Lekfalk informerat medierna om att kommunen skulle anlita en extern konsult, för att hjälpa till med ytterligare 50 miljoner i besparingar.

Men Helén Wiklund Wårell fick inte uppfattningen att det skulle röra sig om samma konsulter, som Lekfalk sedan tidigare hade anlitat som mentorer.

– Absolut inte.

Hur ser du på att Mikael Lekfalk har fått lämna sitt uppdrag?

– Otroligt tråkigt. Oavsett vad som har hänt, så finns det en människa i detta.

Norrbottens Media har tidigare kontaktat Björn Lindqvist och Robert Högbring för kommentarer men fått svaret att de inte uttalar sig för tredje part om uppdrag och uppdragsgivare.

Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell berättar om mötet där konsulterna deltog.
Stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell berättar om mötet där konsulterna deltog.
Karta: Furufjärden AB Furufjärdens Gästgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!