Nya etapper av Östra länken "i pipen"

Luleås stora vatten- och avloppsprojekt Östra länken löper vidare. Nu ska tre nya etapper upp till beslut i stadsbyggnadsnämnden.

Så här ser den förordade dragningen av Östra länken etapp 1-3 ut.

Så här ser den förordade dragningen av Östra länken etapp 1-3 ut.

Foto: Luleå kommun

Luleå kommun2019-11-10 21:00

De nya dragningarna ska kopplas samman med tidigare delar i projektet.

Det förslaget som förordas innebär att ledningarna dras österut från P39, pumpstationen som anlagts på Västra Skurholmen, sedan vidare längs Svartövägen till avloppsreningsanläggningen vid Uddebo.

Rör kommer också att dras från Kalvholmen på Hertsön mot Uddebo. Sannolikt tre nya pumpstationer behöver byggas.

Etapperna är en förutsättning för fortsatt exploatering av det nya industriområdet Hertsöfältet, Hertsöheden samt anslutning av Hertsölandet och Lövskär.

Förslaget sägs säkra en säker vattenförsörjning och påverka boende minimalt. Någon tidsplan finns inte angivet. Det som sagts tidigare är att etapperna ska vara klara senast 2030.

Vid stadsbyggnadsnämndens möte den 14 november föreslås även den nya detaljplanen för Kronanvägen antas.

Kronanvägen är en länk mellan Luleås västra och östra stadsdelar. Bland annat förkortar den avståndet mellan Porsön och Hertsön med 2,5 kilometer. Förutom att biltrafiken påverkas väntas den gynna kollektivtrafik, cyklister och gående.

Vägen har varit flitigt omdebatterad. Inte minst har det riktats kritik från boende på Östra Kronan eftersom vägar som i dag är återvändsgränder i stället förvandlas till genomfartsled när Skiljevägen och Exercisvägen byggs ihop med Kronanvägen. Hastigheten ska begränsas till 40 kilometer i timmen.

Arbetet är tänkt att ske i etapper och någon exakt tidsplan är inte fastslagen.

VA-projektet har pågått ett längre tag.
VA-projektet har pågått ett längre tag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!