Nyrenoverade Draken har landat

Efter 35 år i ur och skur plockades Draken ner för ett ansiktslyft. Nu är den tillbaka på samma plats – snyggare än någonsin.

Vyn av det nyrenoverade planet som Luleborna snart kommer bli vana med.

Vyn av det nyrenoverade planet som Luleborna snart kommer bli vana med.

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Luleå kommun2019-11-26 19:00

Det var under mars månad som Norrbottens Media kunde rapportera om att flygplanet vid infarten till Luleå flygplats skulle få en uppfräschning. Nu, åtta månader senare, står landmärket renoverat och klart meddelar Norrbottens flygflottilj F 21 via Facebook.

Det nyrenoverade Drakenplanet har slipats, fått en fräsch cockpit med ny huv, ny belysning och en pilotgubbe bakom spakarna. Även en yttre belysning kommer att blinka en gång i timmen. Den som lagt ner mest tid på planet är Allan Vonkavaara som jobbar på flygverkstaden.

— Det har varit ett riktigt roligt arbete och ett trevligt avbrott från den ordinarie verksamheten, säger Allan Vonkavaara på F21:s Facebook-sida.

Draken har fått ny lack .Solen som har blekt planet vilket gjort att det varit svårt att se det på avstånd. Draken har även fått nya Tre kronor-märken, siffrorna på fenan är däremot originaldekaler från 1960-talet. 

— Det känns väldigt kul att få vara en del av något som många kommer att få ta del av under lång tid framöver, säger Allan Vonkavaara.

Vonkavaara har varit verksam med planet tillsammans med tekniker Mattias Sjöström, men även flottiljchefen överste Claes Isoz och övrig personal har också arbetat med planet. 

— Det är viktigt att vi tar hand om vårt militärkulturella arv, dels för F 21 men kanske framför allt för Luleå,  säger överste Claes Isoz.

Planet lyftes på plats förra veckan. Nu återstår det endast småsaker att fixa, exempelvis belysningen på undersidan.

Åren ute i sol, regnrusk och iskyla hade satt sina spår i den gamla Draken som tappat all sin lyster.
Åren ute i sol, regnrusk och iskyla hade satt sina spår i den gamla Draken som tappat all sin lyster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!