Vart tar vägen vägen?

Haparandavägen har öppnat för trafik. Men det är inte helt klart vilken väg trafiken ska ta.

Nu lättar förstoppningen vid rostbollen då Haparandavägen har har öppnat för trafik igen.

Nu lättar förstoppningen vid rostbollen då Haparandavägen har har öppnat för trafik igen.

Foto: Jonathan Bergström

Luleå kommun2019-11-01 16:47

Den vita snön har börjat färgas grå av kvällstrafiken på Haparandavägen i Luleå. Vägen har tidigare varit stängd sedan början av maj vilket har orsakat vissa bekymmer i trafiken. Framförallt i höjd med rostbollen. Anledningen har varit en omfattande uppgradering av VA-systemet.

–  Arbetet har flutit på fint, över förväntan faktiskt. Mycket tack vare att vi har kunnat ha hela vägen avstängd under arbetstiden, säger projektledarna i ett pressmeddelande från Luleå kommun.

På torsdagskvällen öppnande Haparandavägen igen och trafiken mellan centrum och Porsön kunde började flyta på som vanligt –  med undantag för två nya rondeller: den så kallade Midgårdsrondellen närmast Bodenvägen och en ny rondell som döpts till "Faderullan" intill Mjölkuddsberget med avfart mot den nya återvinningscentralen och brandstationen.

Flera reportrar på norrbottens media har uppmärksammat och förvirrats av den ovanliga utformningen på Midgårdsrondellen. I dagsläget finns endast provisoriska vägmärken och det saknas vägledningsskyltar. Att körfältsmarkeringarna är översnöade gör det inte lättare.

När man svänger ut på Haparandavägen ur rondellen så möts man av en refug mitt i vägen. Detta kan vara särskilt krångligt om man kör ut på Haparandavägen mot mjölkuddsrondellen och vill svänga vänster in mot stan. Man kan lätt kan hamna i fel körfält. Då ställs man inför det tuffa valet mellan att göra ett farligt filbyte eller att svänga av mot Mjölkudden, eller ännu värre: Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!