100 000 skäl att jubla på hälsocentralen

Barnmorskan tog priset! Det blev nämligen Hortlax hälsocentral som prisades för "Bästa jämställdhetsarbete" i Norrbotten.

GLÄDJE. Ingela Norén (mitten) tog emot priset för "Bästa jämställdhetsarbete" som tilldelades Hortlax hälsocentral. Priset delades ut av Birgitta Bergvall-Kåreborn, professor vid Luleå tekniska universitet, och Matz Engman, vd Luleå näringsliv.

GLÄDJE. Ingela Norén (mitten) tog emot priset för "Bästa jämställdhetsarbete" som tilldelades Hortlax hälsocentral. Priset delades ut av Birgitta Bergvall-Kåreborn, professor vid Luleå tekniska universitet, och Matz Engman, vd Luleå näringsliv.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ, NY VERSION2016-09-14 14:04

– Det känns helt fantastiskt. Det finns så otroligt många duktiga norrbottningar som jobbar med jämställdhet så att vi skulle vinna, det trodde jag aldrig, säger Ingela Norén, barnmorska och ledare för det prisade projektet.

Arbetet handlar om att öka kunskapen om våld i nära relation mot kvinnor och barn, och inleddes 2012.

– Det var kvinnokliniken vid Sunderby sjukhus som tyckte att nu var det dags att vi började ställa frågor till gravida kvinnor om de har erfarenhet av våld i nära relation. Jag kände att jag själv kunde för lite om detta så jag började med att gå en kurs i Umeå. Sedan såg vi ju att vi saknade både dokument och rutiner på vår arbetsplats om hur vi jobbar med detta, säger Ingela Norén.

Nu är man inne på fjärde året i kartläggandet. Frågan ställs vid besök både inom mödravården och barnavården, och läkarna har tydliga direktiv att ställa frågan vid minsta misstanke.

– Det är svårt att säga hur många fler fall vi upptäckt men kanske...dubbelt. Det kan jag nog säga i alla fall.

Metoden är enkel att sprida till andra hälsocentraler. Nyckeln är att våga fråga, anser Ingela Norén

– Man måste fråga för att få svar. Vi var lite oroliga för att kvinnor skulle ta illa vid sig av att vi frågar. Men det är väldigt sällan som frågan upplevs som känslig när den ställs i rätt sammanhang.

Prispengarna på 100 000 kronor vill Ingela Norén använda till förebyggande arbete.

– Vi vill jobba mot föräldrarna. Tala om möten med barnen och vad man säger till dem, bland annat. Om det blir inom mödravården eller barnavården vet jag inte ännu, men vi har en önskelista på vad vi vill göra och nu har vi pengar.

Priset delades ut i samband med att Jämställdhetsdagen hölls i Vetenskapens hus i Luleå, som Samverkan för jämställdhet i Norrbotten står bakom. Organisationen utgörs av följande aktörer: länsstyrelsen, landstinget, Luleå tekniska universitet, Norrbottens kommuner, Luleå näringsliv och SSAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om