Det är några av förslagen i landstingets nya sparpaket på 30–50 miljoner (se faktaspalt). Förändringarna kan låta dramatiska men några stora skillnader i verksamheten blir det inte, enligt landstinget.
Röntgen görs fortfarande. Skillnaden är att bedömningen av bilderna görs i Sunderbyn och Gällivare. Hjärtintensivvårdplatser ska finnas kvar och narkosläkarnas uppdrag ska tas över av akutläkare och annan legitimerad personal.
– I dag nyttjar vi inte narkosläkarnas hela kompetens eftersom verksamheten är begränsad och vissa situationer uppstår väldigt sällan. Vi har gjort bedömningen att vi uppnår ett fullgott resultat utan narkosläkare, säger landstingsdirektör Veronika Sundström.
Hälsocentralerna i Älvsbyn och Arjeplog föreslås mista röntgen.
– Utrustningen är gammal och vi har gjort bedömningen att det inte är möjligt att reinvestera i den, säger Sundström.
Tre övriga hälsocentraler ska utredas vidare om röntgen blir kvar eller ej: Jokkmokk, Haparanda och Överkalix.
Hälsocentraler i östra Norrbotten och Malmfälten ska utredas i syfte att få gemensam ledning, något som redan skett i Arvidsjaur och Arjeplog.
Piteå sjukhus får ett förstärkt uppdrag som närsjukhus eftersom man har planerade operationer inom ortopedi på dagtid. Piteå får även ett specialuppdrag: urträning ur respirator.
De stora strukturförändringar som befarats uteblev nästan helt.
– Det här förslaget läggs ovanpå alla andra åtgärder som vi redan jobbar med. Vi ser att budgeten inte kommer att vara i balans 2019–2020 om vi inte gör något ytterligare. Exakt hur mycket vi sparar är svårt att säga innan vi gjort analyser, säger Sundström.
Förslaget får kritik från oppositionen. Centerns gruppledare Lars-Åke Mukka och Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson bedömer att det blir svårt att avskaffa narkosläkare i Kiruna och Kalix samtidigt som det akuta omhändertagandet ska upprätthållas.
– Att akutläkarna ska bolla med potenta droger samtidigt som man kollar blodtrycket är otänkbart. De har inte den kompetensen i dag och det kan vara fem år bort innan vi är där, säger Mukka.
Mattias Karlsson tycker att förslaget är för svagt.
– När man kallat personalen till information tog jag för givet att det var stora förändringar. De här förslagen räcker ingenstans och dessutom är det uppenbar risk att man får svårt att genomföra vissa saker. Som exempelvis att avskaffa narkosläkarna. De är ju en central del i det akuta omhändertagandet, säger Karlsson.