Polis och åklagare utreder sedan tidigare misstankar att SSU Norrbotten fuskat till sig mellan 1,2 och 1,5 miljoner kronor under åren 2005-2010.
Nu misstänks SSU för ytterligare bedrägerier. De nya misstankarna kommer efter att också åren 2002, 2003 och 2004 granskats. Den visar att av de 900 000 kronorna var 477 000 kronor felaktigt utbetalda.
– Vi kommer att kräva tillbaka pengarna och dessutom vill vi ha ersättning för kostnaderna för granskningen och förlorad ränta, säger Gunnar Persson, landstingsdirektör.
Granskningen visar på att SSU redovisat kurser som aldrig genomförts och kurser med felaktigt antal deltagare och fått bidrag för dem.
SSU har betalt de 1,2 miljoner kronorna som den tidigare granskningen visat vara felaktigt utbetalt. I ett pressmeddelande kommenterar Alexander Nilsson, ordförande SSU Norrbotten den nya granskningen.
– Jag är oerhört besviken på hur tidigare generationer SSU:are har hanterat detta. Att det även förekommit oegentligheter under åren 2002 – 2004 är självklart oerhört tråkigt, säger han.
SSU Norrbotten avser att betala tillbaka alla pengar så fort som möjligt.
– Självklart blir det en stor smäll mot vår verksamhet och det är väldigt tråkigt att tidigare generationers misstag påverkar SSU Norrbottens verksamhet och förtroende idag. Nu fokuserar SSU Norrbotten på att bygga bra verksamhet och driva bra politik för att återupprätta förtroendet för SSU. Ett förtroende som tidigare generationer tack vare detta delvis rivit ner, säger Nilsson.
Riksdagsledamot Fredrik Lundh Sammeli var ordförande i SSU Norrbotten mellan 2002 och 2005.
– Jag tycker att det är bra att det kommer fram och att man kan gå till botten med vad som hänt. Sedan vad det beror på, hur det gått till och vem som gjort vad, vill jag inte spekulera kring. Det viktiga är att utredningen är klar och att den ger andra möjlighet att se om det är något brottsligt som har skett, säger han.
Visste du om det här när du var ordförande?
– Det här är inte min bild om hur det var. Men uppenbarligen har det varit fel begångna eftersom granskningen visar att det inte gått rätt till. Jag kan bara så här i efterhand konstatera att jag som förtroendevald inte hade tillräcklig koll, säger Lundh Sammeli.
Ungdomsledarbidraget upphörde 2010 och landstinget har sedan misstanken uppstod i denna fråga skärpt den interna kontrollen av alla bidragsärenden.
Landstinget kräver SSU på 477 000 kronor
Landstinget i Norrbotten kräver tillbaka 477 000 kronor av SSU Norrbotten efter en revision av bidragsutbetalningar under åren 2002 till 2004.Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli var ordförande under perioden.– Det är bra att granskningen gjorts och att man nu kan gå till botten med det som skett, säger han.
Foto:
FAKTA: Granskningen av SSU 2002-2004
* För de fall där utbildningar gjorts i SSU:s egna lokaler har det varit omöjligt för granskarna att verifiera antalet deltagare på ett objektivt sätt. Där har granskningen bestått i att verifiera kostnader för mat och logi.
* Även vid de fall externa lokaler använts har det enligt rapporten aldrig redovisats korrekt deltagarantal.
* Vid Sunderby folkhögskola och Framnäs folkhögskola har granskarna kommit fram till att 47 av kursernas angetts genomförda. Tio av dem genomfördes aldrig och vid de övriga 31 har det endast vid sex tillfällen redovisats ett antal deltagare som överensstämt med folkhögskolans uppgifter i bokningssystemen och vad som fakturerats.
* Det stora antalet felaktigt redovisade kurserna vid externa kursgårdar medför att trovärdigheten i att det skett korrekta redovisningar i egna lokaler inte kan anses särskilt hög, skriver granskarna.
* Det man fått bidrag till är utbildningar av ungdomsledare och landstingets tjänstemän har granskat att syftet med kurserna har varit detta.
FAKTA: Exempel från granskningen
2002: Den 10-12 maj respektive 24-26 maj har två kurser med 16, respektive 18 deltagare redovisats var genomförda vid Sunderby folkhögskola. Lokal, logi och mat för dessa kurser avbokades den 2 maj.
2003: 21-23 november anges att kursen Ledarstegen med tio deltagare genomförts vid Sunderby folkhögskola, men enligt folkhögskolan har ingen kurs genomförts då. Två av deltagarna har enligt en faktura från SSU deltagit i en ledarutveckling i Medlefors samma helg.
2004: 7-9 maj anges 68 personer deltagit i tre utbildningar vid Framnäs folkhögskola men fakturorna visar att endast 28 deltagit. Dessutom visar fakturor att två personer var på ledarutbildning i Medlefors samtidigt. En av dem var angiven som kursansvarig för en av kurserna i Framnäs.