Debatten i fullmäktige om den strategiska planen samt budgeten för åren 2019-2021 blev en böljande föreställning, med tvära kast, hård retorik och högst oviss utgång.
Länge såg det ut som att Socialdemokraternas budgetförslag riskerade att falla, när S-källor gjorde gällande att V, MP och SD tänkte rösta på den gemensamma Alliansbudget som C, Liberalerna, KD och Sjukvårdspartiet hade lagt fram.
Eftersom S stukades hårt i valet och numera endast har 24 mandat, skulle Alliansförslaget – exklusive Moderaterna, Landsbygdspartiet och Rättvisepartiet Socialisterna – segra med 25 mandat och i så fall skulle samma situation inträffa som i riksdagen 2015, när S tvingades regera på Alliansens budget efter att SD röstat på deras budget.
Men efter ajourneringar och en avslutande votering vid 19-tiden stod det klart att Landsbygdspartiet samt Moderaterna – med nytillträdde oppositionsråd Anders Josefsson – valde att rösta för S-budgeten, som totalt fick 34 röster mot Alliansens 20 (sju ledamöter avstod från att rösta).
In i det sista, bakom kulisserna, pågick förhandlingar mellan de stora partierna, så att S kunde få garantier om att M skulle rösta på deras budgetförslag.
Eftergiften blev att lyfta in två av M:s hjärtefrågor i S-budgeten – satsningar på trygghet och näringsliv.
Och efteråt var oppositionsrådet mycket nöjd.
– Det stod mellan ett ofinansierat, konstigt förslag från Alliansen som ställdes mot något som vi har drivit i tio års tid – nämligen en balans i budget med två procents överskottsmål. När S utöver det tar våra två viktigaste vallöften och bakar in det i sin budget, då var valet väldigt enkelt, säger Anders Josefsson.
Är du i opposition om du röstar fram en S-budget?– Absolut. Mitt uppdrag av väljarna är att driva moderat politik, få genomslag för mitt partis tankar och värderingar. Och nu fick vi det.
Även Niklas Nordström uttryckte lättnad över M:s stöd.
– Fruktansvärt obehagligt att vi riskerade att få styra med en budget som vi själva inte hade tagit fram, som dessutom till delar skulle bäras fram av SD. Förödande att regera på det sättet, säger kommunalrådet.
Samtidigt fick S mycket kritik från både höger och vänster gällande de enprocentiga besparingskraven inom barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden, alla viktiga kvinnosektorer.
– Vi kommer inte att göra avkall på kvalitet. Vi ska leverera kvalitet i välfärden, men göra detta mer effektivt, säger Lenita Ericson, andra kommunalråd.
Med det kokar ett missnöje i Luleå, med Äldrevårdsupproret exempelvis?– Ja. Jag har själv jobbat inom kvinnodominerade yrken, som hemtjänsten, och vet att vi behöver jobba mer med detta. Det handlar om "wicked problems", ständiga problemlösningar, och vi är nog inte riktigt i mål ännu.
Utfallet kan också tolkas som att S nu fick högervrida sin budget ytterligare, något som Niklas Nordström inte vill hålla med om.
– Nej, men ingen kan ensam bestämma. Vi måste tillsammans se till att Luleå ska fungera.
Andra kommunalråd Lenita Ericson (S) var ändå väl medveten om vad efterdebatten kommer innebära.
– Klart att detta känns osäkert för väljarna. Men det som hände i dag, var att de andra partierna drev oss till M. Nu handlar det om att visa framåt vilken politik som vi vill driva. Och som parti har vi inte blivit blåare, vi fortsätter driva socialdemokratisk politik med all kraft.
S håller också dörren öppen inför den reviderade budget som ska tas fram under 2019.
– Vi vill gärna samarbeta med fler partier. I vissa frågor står vi långt ifrån M. Men det är klart att det i debattens hetta kan flyga hårda ord. Nu får vi lägga det bakom oss och fortsätta ha en konstruktiv dialog, säger Lenita Ericson.