Hans Zackari är en av veteranerna på Granuddens båtuppläggsplats. Nu börjar presenningarna röra på sig, en del har åkt av och när isen väl går väntar sjösättning.
- Förra Valborg var det öppet vatten och vi seglade ut till stugan på Kallaxön. Då trodde vi på växthuseffekten, men det gör vi inte i år, säger Björn Thurfjell som tillsammans med Mats Westerlund drar nytt elsystem i segelbåten.
En spegel av samhället
Nu är det inte bara isen som ligger kvar. Intill båtarna finns fortfarande snödrivor.
Båtuppläggsplatsen är en spegel av samhället. Där finns de stora, dyra och fina båtarna med ägare som anländer i senaste årsmodell av tyskt prestigemärke. Sedan finns också folkbåtar, vårdade av entusiaster och som inte kan välja både en fin bil och en fin båt.
Och bland alla båtägarna finns veteraner och nybörjare. Hans Zackari räknar sig till veteranerna.
- Jag fick min första segelbåt av farfar 1955 och då var jag fem år. Det var en spriseglare som använts under kriget när det var bensinbrist.
Spriseglare fick namnet efter det fyrkantiga seglet som hålls utsträckt av en smal stång, spristång, diagonalt från masten. Det var den vanligaste formen av rigg på allmogebåtar.
Efter spriseglaren har det för Hans Zackari blivit båt efter båt och helst segelbåtar. Den som nu får den ömma vårdnaden är en Albin 78 med namnet "Rödnäbba".
- Jag har faktiskt ägt en motorbåt under ett par år. Det var traumatiskt. Jag var hela tiden orolig för att motorn skulle stanna.
Rödnäbba klar när isen går
53:e seglingssäsongen väntar och rustningen av "Rödnäbba" har pågått länge.
- Nog är vi några som är här hela vinterhalvåret. När isen går ska båten vara klar, säger Hans Zackari.
Och när isen väl gått då är det segling som gäller, oavsett väder.
- Tänk at få segla i snöbyar, trycka upp båten i en snödriva, gå i land och sätta sig i lä i solen. Det är härligt. Om vädret alltid vore vackert skulle det ju inte vara kul.
Urban Bjuhr räknar sig inte till veteranerna bland Granuddens båtägare. Han putsar masten till en Maxi 77-båt.
- Det är roligt att vandra runt här och snacka båt med dom som hållit på länge. Jag köpte båten härom året, tog skepparexamen, så jag är ganska ny, säger han och ser ut att trivas i sällskap med sitt nya sällskap, blåvita "Isolde".
Båtarnas namn är det enda som påminner om kvinnor på båtuppläggsplatsen. Det här är männens värld.