Detta blir andra året som arrangören Hedenäset kurs- och turistgård i samarbete med stockholmaren Folke Lingmo anordnar en inspirationsdag i Hedenäset.
- Jag är själv från Hedenäset och vi är ett gäng som ser det som en rolig grej att komma upp och vi hoppas samtidigt att det ska ge någonting - att vi får i gång kontakter, säger Lingmo.
Inspirera
Syftet med dagen är att inspirera företagare och entreprenörer i östra Norrbotten att våga satsa på sina affärsidèer. Inspiration hoppas arrangörerna på att bland annat de handplockade fyra föreläsarna ska ge. De har samtliga anknyning till Norrbotten.
Anställer norrbottningar
- Tornedalingarna är dåliga på att fråga oss som flyttat om råd och hjälp och det vill vi gärna öppna upp, säger Lingmo.
Pär Svensson från Stockholm är grundare och huvudägare i Videokonferensbolaget och han är en av föreläsarna. Hans bolag är stockholmsbaserat men supportkontoret finns i Luleå. Pär anställer gärna norrbottningar och bland annat om det kommer han att prata om under dagen. Också företagarna Staffan Livbom från Luleå och Östen Mäkitalo, ursprungligen från Koutojärvi föreläser.
- Östens föredrag handlar bland annat om hur han ser på utvecklingen inom IT och telecom och vad som väntar runt hörnet och vad det kan tänkas ge för möjligheter även för glesbygden, säger Lingmo.
Dagens enda kvinnliga föreläsaren är utflyttade företagaren Gunhild Stensmyr med rötter i Hedenäset. Hon ska prata om sina erfarenheter om att leva och verka i kulturbranschen.
En kvinna
- Att vi bara har en kvinnlig föreläsare är nog tillfälligheter, men det är en hundra procentig ökning från förra året då vi inte hade någon. Men i år har vi frågat Stina Honkamaa men hon kunde tyvärr inte komma, säger Folke Lingmo.