Mössorna har gulnat men humöret är på topp när före detta landshövding Kari Marklund och 30 andra av 1958 års studenter träffas bland 2009 års studenter i Luleå gymnasieby.
- Vi var ett gäng elever som pallade vinbär på residenset och fick trädgårdsmästaren på oss, minns Kari Marklund.
Det var femårig realskola och treårigt gymansium som gällde då på 1950-talet. Kari Marklund gick sex år i realskolan.
- Jag hade mycket spring i benen och svårt att sitta still. Skolidrotten tog det mesta av min tid. Så jag fick gå om ett år, förklarar han.
Riktigt bra chef
Det var sammanlagt 40 som tog studenten då för 51 år sedan. Men några har gått bort och andra har inte haft möjlighet att komma till träffen i Luleå. De som har kommit bor runt om i Sverige men också i andra länder.
Åke Huhtapalo berättar att han har haft kontakt med Kari Marklund genom alla år men inte med någon annan. Kanske beror det på att de båda har tornedalska rötter. Kari Marklund föddes i Torneå och Åke Huhtapalo i Jänkisjärvi utanför Övertorneå - på det ställe där polcirkelskylten i byn nu står.
- Jag blev inte förvånad när Kari blev landshövding. Det var han som ledde skolidrotten på Hermelinsskolan. Folk kan fråga sig vad han gjorde under sin tid som landshövding men grejen med Kari är att han alltid lyfter fram andra, de som han menar har gjort jobbet. Så är en riktigt bra chef, säger Åke Huhtapalo.
Själv blev han agronom och säger sig ha nomadiserat genom Sverige i arbetet. Nu bor han utanför Kristianstad i Skåne.
Tar in på residenset
När 1958 års män och kvinnor nu har återsamlats så ska de genom Kari Marklunds försorg få komma på mottagning i landshövdingeresidenset.
- Per-Ola har visst snärjigt men Lena ska guida oss runt, säger den före detta landshövdingen som utan vidare skulle kunna guida själv.
Han brukar ta in på residenset då och då.
- Jag är ordförande i Svenska Handikappidrottsförbundet och bor hos Per-Ola och Lena när vi har möten i Luleå. Då sparar jag förbundets pengar, säger Kari Marklund.
Berättar historia
När NSDs fotograf ska ta en gruppbild på de gamla studenterna så ber han dem se glada ut. Kari Marklund hjälper till att få upp mungiporna genom att berätta en historia från sin tid som landshövding: Det kom en skolklass från Gammelstad på besök. Karis fru Birgitta guidade dem runt och de fick titta på en lista över alla landshövdingar. När klassen sedan gick ut igen så tittade de på obelisken framför residenset och så sprang en pojke tillbaka till Birgitta och frågade: Är det den där Björn Rosengren som är begravd där under stenen?
Docent i fysik
Innan vi skiljs åt hinner Kari Marklund också avslöja fler hyss från sin tid på Hermelinsskolan.
- Vi var ett gäng som gjorde hyss. En gång fernissade vi tvålen för en slöjdlärare som var mycket noga med att tvätta händerna. Sedan ställde vi oss bakom fönstret och såg på när han tvålade sig utan att lyckas arbeta upp något lödder.
Ja, han hade spring i benen, valde gärna idrotten framför andra ämnen och gjorde hyss. Men när Kari Marklund till slut stod med slutbetyget i handen så var det gott.
- Jag blev faktiskt docent i fysik senare, säger han.