Luleå Per Hellsten, med rötterna i Norrbotten, är ny ägare till fjällstationen i Kvikkjokk.
- Mitt hjärta fastnade i Kvikkjokk redan 1959. Det är en av världens vackraste platser, säger han.
Fjällstationen i Kvikkjokk byggdes 1928 av Svenska turistföreningen. Under en period har man haft svårt att få personal till anläggningen och inte tillräckligt med resurser att klara det renoveringsbehov som finns.
Nu säljer STF alltså anläggningen. I överenskommelsen med den nye ägaren ingår att anläggningen ska fortsätta att drivas som en STF- anläggning.
- Genom samarbetet kommer verksamheten att kunna drivas vidare och fortsätta glädja våra medlemmar, säger Yvonne Arentoft, generalsekreterare och vd för STF.
Den nye ägaren, Per Hellsten, driver tre hotell i Stockholm och bygger också två nya hotell där. Som son till den tidigare biskopen i Luleå, Stig Hellsten, har han tillbringat mycket tid i Norrbotten.
Utmaning
Kvikkjokk har en speciell plats i hans hjärta, säger han.
- Det är en spännande utmaning och en dröm jag haft att ta över Kvikkjokk fjällstation.
Fjällstationen är i behov av renovering. Det första som görs är att installera bergvärme. I dag är det ett vandrarhem och det kommer det att vara även i framtiden.
- Jag är själv fjällvandrare och det vandrarna efterfrågar kommer vi även i framtiden att erbjuda. Men vi kommer bygga om och höja standarden på några delar för att attrahera kunder med andra önskemål. Ombyggnationerna kommer att gå långsamt och försiktigt, säger Per Hellsten.
Planerna är att bygga om några rum till hotellrum med toalett.
-Anläggningen ska locka en spännande mix av människor. Min själ och min ande kommer att finnas i fjällstationen. Våra hotell präglas av kärlek och omtanke. Min dröm är att alla ställen jag har ska var en plats där människor träffas och skapar fred, säger Hellsten.
Han säger att han redan har kontakter med turistoperatörer internationellt.
- Nu vill vi marknadsföra svenska Lappland och Kvikkjokk hos en ny kategori turister och locka dem till till Kvikkjokk och till Lapplandsfjällen.
I vinter är Kvikkjokk fjällstation stängd, men enligt Hellsten öppnar man den första juni.