Ove Brännholm, 50, är en känd profil inom handikappidrotten i Luleå. Han har bland annat fått stipendium för sitt engagemang inom bordtennis, basket och tennis.
Men i dag är det annat som tar hans tid.
- Mitt liv kretsar bara runt att pappa ska överleva och ha det bra, säger Ove Brännholm.
Uttorkad
Hans pappa Gösta som är multisjuk bor på ett äldreboende på Bergnäset. Men just nu ligger han inne på Sunderby sjukhus. Skälet är att han inte fått tillräckligt med vätska. Gösta blev uttorkad - för tredje gången på två år, enligt Ove Brännholm.
- Pappa har diabetes och då han blir uttorkad så påverkar det njurarna och sockret blir fel. Vätskan och maten är så oerhört viktig, säger Ove Brännholm, och visar sina dagboksanteckningar som skildrar alla kontakter med vården och omsorgen i Luleå.
- Oftast gör personalen ett bra jobb, men på det hela är det inte bra som det fungerar i dag. Det handlar bara om pengar. Jag tror inte att farsan är ensam om det här. Man vet att alla blir äldre, men det är inte alla som kan föra sin talan.
Resursbrist
I höst är det kommunal-, landstings- och riksdagsval. Då kommer de politiska partierna att få redovisa hur de vill hantera vården, skolan och omsorgen. Ove Brännholm tycker att det behövs en satsning på äldrevården.
- Som anhörig kan man ibland få känslan av att personalen låter naturen ha sin gång på grund av resursbrist. Man sätter inte in optimalt livsförlängande åtgärder. Är det så det ska fungera på grund av personalbrist? Det måste bero på resursbrist. Jag upplever det så.
Han konstaterar ändå att det finns ljuspunkter. Hans pappa är inte ensam. Gösta Brännholm har barn och syskon, som besöker honom.
- Det är tur att han har dem, säger Ove Brännholm.