Mannen har sedan flera år förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Luleå kommun. Enligt protokollen på kommunens hemsida var han en aktiv mötesdeltagare 2009.
Sedan början av april 2010 har han dock suttit häktad, misstänkt för misshandel av sin dotter.
I åtalet beskrivs kränkningarna av dottern som startade 2005. Sedan dess ska han vid upprepade tillfällen ha misshandlat henne genom slag och sparkar.
Mot vägg
En måndagskväll i oktober 2009 slet han dottern i håret och tog strypgrepp på henne samtidigt som han hotade att döda henne. Inte långt senare tog han tag i dotterns hår och dunkade hennes huvud så hårt i en vägg att hon blev medvetslös.
Mannen ska även via telefon till en bekant ha hotat att han skulle döda dottern.
Åtalet handlar om olaga hot och grov fridskränkning. Åklagaren skriver i åtalet att hoten och misshandeln har varit ett led i en upprepad kränkning av dotters integritet ägnat att skada hennes självkänsla.
Nekar
Mannen anhölls och häktades i början av april och omhäktades två veckor senare och är på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre graden av misstanke.
Håkan Lundström är hans advokat. Han säger att mannen nekar till brott.
När NSD får tag i Britt Westerlund (S), arbetarekommunens ordförande i Luleå, har hon ingen kännedom om att en förtroendevald misstänkts för brott.
Hon säger att partiet har en särskild ordning när sådant här uppdagas. Om en politiker misstänks för brott så rekommenderas de av partiet att ligga lågt med politiken tills det kommit en dom. Vid en fällande dom kräver Socialdemokraterna att politikern lämnar sina uppdrag.
- Döms han får han ta konsekvenserna av det och då måste han lämna in en skriftlig avsägelse från sina politiska uppdrag. Det han är anklagad för är ett beteende vi naturligtvis aldrig kan acceptera. Men vi dömer ingen på förhand, säger hon.