Det var i torsdags morse som den ovanliga fångsten upptäcktes. Leif Rydén hade tagit med sig sin sambos systerdotter Frida Lundqvist på en fisketur utanför stugan i Alhamn, för att ta upp de två näten som de lagt ut kvällen innan. När de drog upp näten upptäckte de den för dessa farvatten ovanliga fisk. En torsk hade nämligen fastnat i nätet.

- Det var en fisk jag inte kände igen. Mört, abborre och sik brukar man ju få. Men den här var lite annorlunda, säger Leif Rydén.

- Vi hade en gissningslek om det var mört eller abborre men det var ingen av oss som kände igen vad den här fisken var. Jag tyckte att det var en stor, ful fisk, säger Frida Lundqvist, som ursprungligen kommer från Pajala men bor i Stockholm. Nu är hon på besök i stugan i Alhamn.

Artikelbild

En torsk bland abborrarna.Foto: Frida Lundqvist

Konsulterade fiskebok
De konsulterade en fiskebok och kom fram till att fisken var en torsk.

600 gram vägde fisken, som när denna text skrivs ännu inte är uppäten utan väntar på att få tillredas.

- Den ligger osprättad i kylskåpet än, säger Leif Rydén.

För Frida Lundqvist var det första gången hon lade ut nät i dessa trakter. Leif Rydén brukar fiska "någon gång då och då", men någon torsk har han aldrig tidigare fått i nätet.

Artikelbild

Vanligt under 1980-talet
Men hur ofta händer det egentligen att den vita delikatessfisken simmar i Bottenviken?

- Under 1980-talet var det väldigt vanligt. Det spreds en massa torsk i Härnösands-Sundsvallstrakten och man fiskade till och med kommersiellt på den. Så helt ovanligt är det inte, det förekommer då och då, säger Markku Kilpalla, fiskeriassistent på Havs- och vattenmyndigheten i Luleå.

Artikelbild

Han har själv varit med om att få en torsk i nätet men uppger att han inte hört talas om att någon fångat torsk i Bottenviken varken under 1990-talet eller under 2000-talet.