Det är inte första gången som St. Petersburg Olympic School of Reserve håller sommarläger i Luleå. Kring Sunderby ishall har drygt 30 ryssar samlats. De kommer från akademin vars adepter tagit åtta OS-guld.

Legendariska namn som Aleksei Urmanov, Alexei Jagudin och Jevgenij Plusjenko har gått på skolan i St. Petersburg som har omkring 1 000 elever. Med på lägret finns, förutom tränare, även ett team med en koreograf, en läkare och en kock.

Stora framgångar
Under veckan har den franske världsmästaren Brian Joubert synts på isen i Sunderbyn tillsammans med sin tränare Aleksej Urmanov som vann OS-guld 1994.

Två andra åkare som tränar i hallen är Ksenia Makarova och Konstantin Mensjov. Båda har tagit guld i de ryska mästerskapen och kommit fyra respektive sjua under EM 2011.

Makarova fanns även med under VM och slutade och sjua.

- Min senaste säsong var både upp och ner. Mina resultat var okej även om jag kunde ha gjort bättre ifrån mig, säger hon.

Säsongen som kommer ska hon åka i bland annat USA och Kina. Förhoppningsvis kan resultaten i tävlingarna leda till en plats i EM 2012.

Makarova fanns även med under OS 2010 vilket var hennes andra stora mästerskap slutade med en tiondeplats.

- Jag var junior då och var inte redo. Jag kom till OS lite slumpartat och det var en bra upplevelse. Det var många kameror och mycket folk, säger hon.

För Mensjov är det tredje gången han är på läger i Sunderbyn. Han är något av en late bloomer och har länge funnits med nedanför medaljplatserna på de ryska mästerskapen.

2011 vann han guld till slut och fick senare göra mästerskapsdebut som 27-åring under EM.

- Min senaste säsong var rätt normal. Mitt kortprogram under EM var dåligt medan det fria programmet var bra. Men jag kom inte med till VM och hoppas att få göra det den här säsongen, säger Mensjov.

De trivs båda bra i Luleå och lägret och kan tänka sig att komma tillbaka nästa år.

- Det är ett väldigt tyst ställe och det är skönt att träna här för inget tar fokus från träningen, säger Mensjov.

Den 7 augusti hålls en uppvisning i Coop Arena när eleverna från St. Petersburg Olympic School och Luleå KK visar upp sina skridskokonster.