Det såg länge ut som att de 4057 åskådarna som hade bänkat sig i Coop Arena skulle få se ett mållöst hemmalag i premiärmatchen mot Slavia Prag i European Trophy.

Då klev backen Marcus Fagerudd, 18, in i handlingen.

Finländaren som värvades till Luleås juniorlag från Ässäts dito till den här säsongen fick pucken i mittzon, vickade sig fram till han hade en ensam back kvar. Av bara farten drog han även honom och levererade en passning till landsmannen Joonas Vihko.

Artikelbild

| Marcus Fagerudd, skrällback i helgen.

Misslyckad dragning
Sen sa det bara pang och så var det utjämnat till 1-1, nio minuter in i den tredje perioden.

- Jag försökte mig på en dragning och lyckades, men jag tappade pucken till Vihko. Då kom han fri och satte dit den, beskriver Fagerudd målet på flytande svenska.

Fagerudd är född i Jakobstad, som är tvåspråkigt, men har de senaste tre säsongerna spelat juniorhockey i FM-ligalaget Ässets organisation.

Men trots ett par juniorlandskamper på meritlistan fick han aldrig chansen i den finska högstaligan under den gångna säsongen.

Artikelbild

- Jag presterade bra i juniorlaget och kanske hade jag förtjänat att åtminstone få prova en match, säger han innan han berättar att det blir tufft att få speltid även i Luleås a-lag:

- Jag hoppas att jag kan få det, men det är ju en av Sveriges bästa backuppsättningar. Så det är ganska hårt att slå sig in.