Luleåfödde operasångaren Ingvar Wixell har avlidit i en ålder av 80 år.

Han kom från en musikalsik familj på Östermalm i Luleå. I Luleå började han sjunga i en amatörkör. Han spelade även altviolin i Luleå orkesterförening. När han var 21 år såg han sin första opera.

Innan han kom in på Musikakademin arbetade Wixell på kontor.

Artikelbild

| Ingvar Wixell i programmet Alla tiders melodifestival på Cirkus i Stockholm 2005.

Wixell var en av 1900-talets ledande operasångare inom baryton-facket. Hans mörka, fasta röst och kraftfulla scennärvaro gjorde honom till en dramatisk uttolkare av operaroller.

Han debuterade1955 som Papageno i Mozarts Trollflöjten under en turné av Riksteatern. 1955-1967 var han var anställd på Stockholmsoperan.

1967 började han på Deutsche Oper Berlin, där han kom att verka som fast medlem av ensemblen i mer än 30 år.

Han gjorde sin sista föreställning där den 9 november 1998. Bland rollerna där kan nämnas Eugen Onegin av Tjajkovskij och Falstaff av Verdi.[5]

Wixell debuterade i Bayreuth 1971 som Herald i Lohengrin, på Covent Garden 1972 i titelrollen i Verdis Simon Boccanegra, på Metropolitan i New York som Rigoletto 1973. Han har även sjungit i Salzburg, Wien och i München.

Rollistan har under årens lopp innefattat kung Amonasro i Aida, Don Carlos i Ödets makt, Germont i La traviata, greve di Luna i Trubaduren, Renato i Maskeradbalen, greve Almaviva i Figaros bröllop, Figaro i Barberaren i Sevilla, Pizarro i Fidelio, Mandryka i Arabella, Scarpia i Tosca och titelrollerna i Falstaff, Eugen Onegin och Simon Boccanegra.

Wixell avslutade sin karriär med rollen som Musikläraren i Richard Strauss Ariadne på Naxos på Malmö Opera 2003.

Vid svenska Melodifestivalen 1965 framförde Wixell samtliga bidrag. Han framförde sedan vinnarlåten Annorstädes vals i Eurovision song contest samma år.

Wixell utsågs till Kammersänger i Tyskland 1970 och hovsångare 1973. Sedan 1980 var han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.