Luleå kommun köper sin skolmjölk från Norrmejerier i Luleå.

Tidigare var det inga konstigheter. Mjölken gick direkt från mejeriet på Bergnäset ut till stadens skolor.

Men det förändrades då Luleå kommun tecknade ett avtal för skolmaten med företaget Servera i Umeå.

Artikelbild

| Till sist får Luleås elever sin vältransporterade mjölk.

Luleå kommun har fortfarande kvar sitt mjölkavtal med Norrmejerier, men eftersom Servera vill samordna distributionen med Norrmejerier får mjölken ta en omväg på drygt 50 mil.

– Servera får nästan alla mejeriprodukter från Norrmejerier i Umeå, men just wellbag-mjölken för skolor tillverkas bara i Luleå, säger Kristina Stiernspets, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Det betyder alltså att det varje dag produceras mjölk i Luleå för Luleås skolor, men att den först måste transporteras ner till Umeå. Där paketeras den med övrig skolmat och skickas sedan upp till Luleå igen.

Inga ökade transporter 

En omväg som låter som inte låter särskilt miljömässig, men enligt Kristina Stiernspets, kommunikationsansvarig på Norrmejerier, innebär upplägget inte några ökade transporter.

Artikelbild

– Eftersom Norrmejerier har produkter som bara tillverkas i Luleå - Norrskensfil, Gainomax, Jokk och vissa laktosprodukter - har vi ändå lastbilar som går varje dag mellan Luleå och Umeå.

– Det innebär bara att deras paket till Luleå åker med i våra befintliga transporter. Vi satsar mycket på samdistribution och har över 100 företag som skickar med sina varor i våra bilar.


Så mjölkens omväg på drygt 50 mil har ingen inverkan på miljön?

– Nej, snarare tvärtom eftersom det innebär att Servera inte behöver ordna egna transporter till Luleå.

Kristina Stiernspets berättar att Norrmejerier även transporterar tillbaka de tomma mjölkbehållarna till Servera i Umeå.

– Och även då i våra ordinarie transporter.