SM-veckan kommer att bli tuff då inte bara medaljer står på spel, utan även EM- och VM-platser.

I herrklassen är Luleås Alexander Majorov skyhög favorit. Speciellt med tanke på att de farligaste konkurrenterna Adrian Schultheiss och Ondrej Spiegl saknas på grund av skador.

Mycket talar för att Majorov kan vinna ett SM-guld. I alla fall på förhand. SM-resultatet är dessutom av stor betydelse för en eventuell VM-plats i Frankrike 2012.

Andra Luleå-åkare som tävlar på SM är Bertil Skeppar, Clara Callne, Rebecka Hammar, Emilia Granqvist, Betty Callne samt Alexanders lillebror Nikolaj Majorov som gör SM-debut.

- Det är anmärkningsvärt många åkare av hög kvalitet, från en så liten klubb som vår, säger ordförande i Luleå Konståkningsklubb, Hans Callne i ett pressmeddelande.

I damklassen är Viktoria Helgesson stor favorit, men bakom henne är kampen om silvret spännande. EM-biljetter står på spel.

- Det som gör SM viktigt är att det är den sista tävlingen som vägs in i helhetsbedömningen innan uttagningen till EM, säger Carina Skoog, sportchef i Svenska Konståkningsförbundet, på förbundets hemsida.