Det var i december som NSD avslöjade att upphandlingen av skärgårdstrafiken inte gått rätt till. Fritidsförvaltningen hade genomfört en längre upphandling än vad politikerna godkänt.

Resultatet blev att hela upphandlingen fick göras om och att fritidsnämnden tvingade ha krismöte i julhelgen för att upphäva den tidigare upphandlingen.

Chocksänkning
Den nya upphandlingen har nu genomförts rekordsnabbt av fritidschefen Helén Wiklund Wårell. Och det en vinstlott för Luleå kommun. L-Line har i den nya upphandlingen chocksänkt sitt anbud med nästan 40 procent.

Artikelbild

| Helen Wiklund Wårell.

- Ser man det ur ett Luleå-perspektiv och till pengarna så är det klart positivt, säger Helén Wiklund Wårell.

Hon menar att det dessutom är bra att få in en ny aktör.

- Det blev ju också mer konkurrens. Så det blir spännande.

Samtidigt har hon förståelse om Brändögruppen med Condor shipping inte är helt nöjda med den nya upphandlingen. I den tidigare upphandlingen tog de hem alla turer. Nu får de nöja sig med två. Dessutom står deras flaggskepp Kungsholm utan arbete i sommar.

- Jag förstår om Condor shipping är besvikna, men de har fått räkna på det och har haft samma förutsättningar, säger Helén Wiklund Wårell.

Synligt anbud
Göran Widén, Brändögruppen, har tidigare haft synpunkter på att deras anbud blev synligt i samband med kommunens tabbe. Alla konkurrenter kunde anpassa sig i den nya upphandlingen. Men han vill nu inte uttala sig om den nya upphandlingen.

- Vi vann ju det här en gång, sen gjordes det om. och då fick ju alla en chans till, säger Göran Widén.

Avvaktar
Enligt honom har de en bestämd uppfattning om kommunens handlande i hela affären runt skärgårdsupphandlingen, men han är inte beredd att uttala sig än.

- Vi hoppas just nu att kommunens inte gjort bort sig igen. För det vore inte bra, säger han.

Kommer ni överklaga den nya upphandlingen?
- Vi har inte fattat beslut om det. Vi har en bestämd uppfattning som vi kommer att gå ut med senare.

Försening
Enligt Helén Wiklund Wårell kommer inte starten av skärgårdstrafiken i maj att försenas på grund av att upphandlingen gjorts om. Däremot kommer släppet av bokningar till kommunens skärgårdsstugor försenas. Vid en överklagan av upphandlingen kan allt försenas

- Nu är det överklagandetid i tio dagar. Sen är det full fart att sätta turlista och diskutera med redare och entreprenörer, säger hon.