När Lisa Åström, 32, ångar in i mål har hon sparkat runt den 250 meter långa isbanan på 1,54 minuter. Hon är flämtar efter färden i lördagens kastbyar i Norra hamn.

- Jag höll på att blåsa omkull därute, säger hon innan nästa utmanare tar över sparken.

Men trots det hårda vädret i helgen var isen full av människor. Den populära isbanan inledde i helgen sitt tioårsjubileum med sparktävling.

Artikelbild

| Mjölkuddsbon Mats Nyberg fixade sparkracet på rekordtiden 1,47. Men så var han också rejält andfådd när han kom i mål.

Väl påpälsade
Familjen Jönsson är väl påpälsad när de anländer till Norra hamn efter en lång tur längs banan.

- Det här är faktiskt första gången vi är ute. Vi hade bra medvind på vägen ut, men på hemvägen var det tungt, säger Monika Jönsson och tar familjen till en plats i lä för att fika.

Längre ut på isen sitter Bengt Nilsson och hugger frenetiskt i en vak. En vak med en stege ner.

- I dag är det premiär, säger han stolt och visar på den fastfrusna bastuflotten som ska rädda de stackars vinterbadare som tar sig ner i isvattnet.

Artikelbild

| Det var lite tungt på hemvägen. Men fika i Norra hamn lockade. Liam, Leia hade det motigt på skridskorna och pappa Roger Jönsson och Monika Jönsson sökte förgäves efter vindskydd och en eldstad.

De som badar får dock 100 kronor i rabatt på bastubadandet.

Bengt Nilsson avslöjar också att det i och med bastuflotten nu finns en inofficiell utmaning från några Överkalixbor.

Artikelbild

- Det finns en grupp som vill utmana Luleåborna i vinterbad. Det återstår att se vilka som är bäst, säger Bengt Nilsson och skyfflar upp ett spadtag med is ur vaken.

Ny rekordtid
Under tiden sparkar Mats Nyberg in i mål på en ny rekordtid, 1,47. Men han är också ordentligt utpumpad efter loppet.

Artikelbild

| Lisa Åström var en av de som trosade blåsten och begav sig ut på isbanan under lördagen. För trots det dåliga vädret var isen full av folk.

- Det var tungt, säger han och pustar ut.

Han är en flitig användare av isbanan.

Artikelbild

| Jag lämnar inte vagnen. Albin Åström tyckte bäst om att ligga väl inbäddad när vindbyarna tog fart. Hunden Sonja blev dock lite kall om nosen.

- Jag bor på Mjölkudden och det är lite synd att de inte plogat upp anslutningen än, säger han.

- Men det är kanonbra.

Artikelbild

| Bengt Nilsson slog under helgen upp portarna till sin infrusna bastuflotte. Det var 100 kronor rabatt till den som också tog sig ett dopp i hans isvak.

Nu fortsätter jubileet under ett par veckor med en mängd olika aktiviteter.

Men faktum är att Luleåborna nyttjade Norra hamns is tidigare än för tio år sedan. Redan på 1880-talet skapades traditionen och 1881 plogades den första skridskobanan upp i Norra hamn.