Den militära träningsformen är inte något nytt egentligen. Dahl berättar att den ursprungligen kom till under Koreakriget.

- Man hade så kallade bootcamps för att man var tvungna att få många civilister krigsdugliga på kort tid. Efterhand blev det civil verksamhet där man körde skiten ur deltagarna och tog betalt för det, säger Dahl.

Träningsformen har utvecklats och nu blivit mer som vilken annan träning som helst för dem som inte gillar spandexbyxor, gym, och inte heller vill träna ensam, som Dahl uttrycker det.

Artikelbild

| Författaren Hillevi Wahl har fått ett lyft i livet med military training.

- 70 procent av de som tränar military training i Sverige är kvinnor. Tjejerna tränar för att det är roligt, killarna för att det ger resultat.

"Träning för alla"
Journalisten Hillevi Wahl har skrivit en bok "Extremt kul!"om träningsformen.

- Jag har alltid sett på mig själv som en klumpeduns. För två år sedan fick jag kontakt med military training och det var så kul.

Hon förvandlades från ett grinigt kroppsligt vrak till dess motsats, berättar hon.

Artikelbild

| Towa Swärd provade Nordic military training -med mersmak.

Fördelarna med träningsformen enligt Wahl: ingen träningsdag är den andra lik, alla utmanas efter deras förutsättningar, kamratskapet, man tränar tillsammans och hjälper varandra, men får bekräftelse, och man får vara ute i naturen.

- Den här träningen är för alla. Men behöver definitivt inte vara vältränad för att klara av den, det var verkligen inte jag, säger Hillevi Wahl.

Det är ganska många som har kommit till provträningen i Luleå, de flesta är kvinnor. De delas in i två grupper utifrån träningsvana. Första gruppen joggar iväg från Hälsans hus mot Gültzaudden.

Gruppen springer in i snön i skogen. När de kommer ut delas de in två och två. I armkrok ska de springa rundan i skogen och göra situps - utan att släppa armkroken.

Sugen på mer
Studenten Towa Swärd biter ihop och kämpar i djupsnön. Hon tränar sex dagar i veckan, simning och crossfit bland annat, så hon är knappast någon nybörjare. Military training har hon dock inte prövat tidigare.

- Det var jätteroligt. Även om jag tränar mycket så var det utmaningar för mig och det var jobbigt. Det var annorlunda än det jag är van vid, härlig stämning där alla peppade varandra.

Träningsformen ska starta i Luleå i vår och då är Towa Swärd med.

- Det här vill jag fortsätta göra. Jag gillade gruppandan och att man var ett team som stöttade varandra.