Det börjar bli en tradition för Luleå Konståkningsklubb att ha finbesök från ryska världsåkare i Sunderby ishall. St. Petersburg Olympic School of Reserve heter akademin som fostrat världsnamnen Aleksej Jagudin och Jevgenij Plusjenko.

Likt tidigare år har man med sig en stor grupp åkare och en av de fem tränarna på plats är Aleksej Urmanov som tog OS-guld 1994 i Lillehammer.

Massor av meriter
Den mest meriterade åkaren detta år är Ksenia Makarova. Hennes bästa resultat är en sjundeplats på VM 2011 och en fjärdeplats på EM 2011. Den gångna säsongen blev det en niondeplats på VM och en sjätteplats på EM.

- Min senaste säsong var svår. Jag gjorde en del misstag som jag inte ska göra det här året och jag kunde ha presterat bättre, säger Makarova.

Hon säger sig vara mer redo för säsongen som kommer och hoppas på bättre placeringar i EM, VM samt att ta tillbaka guldet i hemlandet.

- Förhoppnings kan jag vinna de ryska mästerskapen som jag vann 2010. Tävlingen går i Sotji där OS går 2014 och jag tror det kommer att bli en speciell atmosfär.

En av de mer lovande åkarna är den 16-åriga lettiskan Alina Fjodorova. Hon har varit på lägret i Sunderbyn flera gånger och fick under säsongen göra debut i seniormästerskapen.

- Säsongen var svår men det gick väldigt bra på EM som var min riktiga debut. På VM gick det inte lika bra. Mitt stora mål är att nå OS 2014. Om jag når dit hoppas jag kunna åka bra och vara nöjd med sig själv, säger hon.

Uppvisning i Coop
Man tränar ungefär två pass om dagen och laddar inför säsongen som startar i september. Mellan passen hinner man med en del annat.

- Vi åker och shoppar, simmar och sover mycket. Det är en liten stad och inte riktigt som Sankt Petersburg, säger Maka

Lägret har pågått i över en över en vecka och i kväll hålls en uppvisning i Coop Arena där åkarna visar upp sina konster.

- Vi kommer att åka våra kortprogram och bara försöka ha kul. Det är som ett test för att se hur det är att åka inför publik, säger Makarova.