Dan Lestander färdigställde Den ekonomiska bubblan förra hösten av 450 meter svårkrökt aluminiumvajer med stålkärna. Det var ett muskelkrävande hantverk att få till de små och stora bubblorna.

Så hade ingen gjort tidigare och Lestanders bubbla blev vårsalongens stora grej när pressen bjöds in för att provsmaka utställningen.

- Ingen annan hade gjort något liknande. Min tanke var inte att göra en statisk form utan visa en process, en liten bubbla som växer. Den försvinner inte, från att vara stor och sprickfärdig går den in i sig själv och äter upp sig själv. Sedan ligger den och vilar så folk får glömma bort den och så kommer den ut igen. Det är den ekonomiska bubblans livscykel.

Nu är bubblan på väg till Svolvaer. Dit åker också dess skapare och han var med på fredagens vernissage. Han har också andra verk i bagaget, skulpturer och videoinstallationer.

Videoinstallationerna är kylslagna, människor som badar i isvakar.

- Isen som ett membran mellan hav och himmel. Sågar man upp hål blir det dörrar där hav och himmel kan mötas, säger Dan Lestander och förklarar sin fascination så här:

- Som ung läste jag en indian som uttryckte det som att den enda gången man vet att man lever är när man får slänga sig naken i en iskall bäck. Det ligger något i det. Man blir påtagligt levande, får veta att man finns till. Närheten med nuet blir påtagligt, det finns ingen tid för filosoferande.

Så det har blivit många uppsågade ishål de senaste åren och i dem har Dan Lestanders bekantskapskrets hamnat.

- Dreams and wishes hade 25 personer i isvakarna. Det är fler än man tror som vill vinterbada.

Norrmännen får också stifta bekantskap med dessa kylslagna norrbottningar, som profsstränaren i boxning som badar med handskarna och inget mera på.

- Då förstärkte jag med kolsyreis för få effekter. Det är som om han boxas med inre demoner.

Dan Lestanders finansbubbla, skulpturer och videoinstallationer kommer efter vidarevandringen till Samisk konstcenter i Karasjok att komma till Luleå och Kulturens hus nästa år.

Karasjok blir avslutningen på ett mycket aktivt år för Luleåkonstnären. Hans verk har ställts ut i Egypten, Indien, Kanada, Grekland och på flera platser i Norge och Sverige förutom de vi redan berättat om i denna artikel.

Det tredje året i svit som han antagits till Liljevalchs vårsalong kan också bli ett fjärde.

- Av 12 000-13 000 konstverk som lämnas in är det 4 procent som kommer med. Jag har varit med i fem år totalt, de tre senaste i rad. Jag måste ge dem chansen att säga nej.