Bygget av Luleå energi arena och nya skidstadion på Ormberget pågår för fullt. Samtidigt ska kommunen utreda en ny fotbollsarena, och som NSD kunde berätta i går så vill fritidsförvaltningen låta innebandyn få en arena på Kronanområdet.

Handbromsen
Vänsterns gruppledare Nina Berggård tycker att kommunen måste dra i handbromsen.

- Det börjar likna att varje socialdemokratisk nämndsordförande vill ha sitt monument. Det funkar nog inte i längden, säger hon och fortsätter:

- Det finns ett tak för hur mycket man kan invester.

Nina Berggård tycker att mer skattemedel måste läggas på att förbättra arbetsmiljön för kommunens anställda. Det skulle hjälpa de flesta.

- Elever, brukare, kunder, personal - och chefer. Jag har bekanta som jobbar i skolan som känner att de inte kan vara sjuka, säger hon.

NSD:s sammanställning visar att Luleå hittills satsat cirka 430 miljoner på publika arenor och idrottsanläggningar.

Kommunalrådet Karl Petersen (S) tycker inte att man ska underskatta betydelsen av sådana. Han tar skateboard- och boulehallen på Örnäset som exempel.

Mötesplatser
- Jag säger inte att man ska bygga arenor hur som helst. Men man ska bygga många mötesplatser där folk kan träffas och vara aktiva.

Fritidsförvaltningens förslag om en ny storhall i den nya stadsdelen Kronan innebär innebandyarena, idrottshall för skolan och fritidsgård. Prislappen ligger på cirka 90 miljoner.

- Vi beräknar att det kommer att bli motsvarande runt 6000 människor i området. Nu är det förskola där, och det planeras skola. Då behöver man någonstans att ha idrott och hälsa, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef.

Att förvaltningen lyft fram just innebandyns behov av arena beror på att det är en växande sport.

- Många av sporthallarna som byggts är lite mer med tanke på basketen. Exempelvis Örnäset. Bygger vi ny hall som funkar bra för innebandyn så lättar det i andra hallar.

Kan inte avfärdas
Det här förslaget har Karl Petersen ännu inte hunnit tänka igenom.

- Den frågan har inte varit prioriterad. Det är däremot utvecklingen av Kronan. Där ska det finnas lokaler för fritid och sport, säger han och fortsätter:

- Idén behöver inte avfärdas. Det kan man fundera på, sen får man se i vilken ordning man kan realisera planerna.