Korgen med cigaretterna är placerad på låg höjd strax intill kassan, så att ingen ska kunna gå obemärkt förbi extrapriset på tobaken.

Inbjudande
- Man ser att de har kastat en massa cigaretter i korgen och det är en stor skylt med prismärkning ovanför. Det får inte se ut på det här viset, säger Karin Lind, handläggare för tobak och alkoholtillsyn på länsstyrelsen.

Tobakslagen säger att marknadsföringen inte får vara påträngande, inbjudande eller mana till tobaksbruk. Både produktplaceringen och skyltningen på Willys i Storheden strider mot den lagen.

Artikelbild

| Willys på Storheden.

Willys har också valt att sänka priset på cigaretterna och skylta om det.

- Så här får det inte gå till. Det är en kampanj där de säljer varan billigare. Kampanjpris på tobak får inte förekomma då det finns ett rekommenderat pris att gå efter, säger Håkan Auland, alkoholhandläggare vid Luleå kommun.

I korgen på Willys kan också barn lätt komma i kontakt med cigarettpaketen, vilket heller inte är tillåtet.

Regelprogram
Återförsäljare av tobak och alkohol är skyldiga att ha ett så kallat egenkontrollsprogram med sina anställda där det ska ingå grundläggande kunskap om reglerna kring försäljning av tobak och alkohol.

Artikelbild

| Cigaretterna reas ut, vilket strider mot tobakslagen.FOTO: Jessica Tervaniemi

Programmet ska i sin tur skickas till kommunen som åker ut på tillsynsärenden en gång per år.

Har Willys på Storheden genomfört ett egenkontrollsprogram?
- Ja, förra året skickades ett sådant in till oss på kommunen. Jag ska åka ut dit och se till att allt är okej, säger Håkan Auland.

Artikelbild

| Håkan Auland.

Krister Öystilä, butikschef på Willys Storheden, säger att man genomört ett sådant program.

Men är det inte du som är ansvarig för vad som placeras ut i butiken?
- Ja, men jag har varit bortrest och jag kan inte uttala mig om detta just nu. Om korgen finns kvar kommer den att plockas bort.