Kammaråklagarna Klara Dahlström och Henrik Wallin har ett starkt och hållbart åtal främst eftersom den 27-årige mannen erkänner skjutningen utanför Ica på Hertsön. Trots det måste åklagarna presentera en gedigen stödbevisning för erkännandet.

Skytten säger att han inte hade uppsåt att döda den 28-årige mannen.

– hade min klient velat beröva mannen livet hade han gjort på ett annat sätt, säger advokat Lars Grönberg.

Artikelbild

| Kammaråklagarna Klar Dahlström och Henrik Wallin.

– Skotten var till för att märka honom, säger advokaten.

Åklagarna menar att händelsen var livsfarlig i många aspekter.

– Dels var skadorna på offret livshotande men också tillvägagångssättet, säger kammaråklagare Klara Dahlström och fortsätter:

– Skytten säger att han hade kontroll över sina rörelser men vi anser att det inte är så. Både skytten och offret var i rörelse, han sikta in mot Ica-butiken vilket kunde slutat hur som helst och han var dessutom narkotikapåverkad.

När det gäller rörbomben säger Lars Grönberg att hans klient mycket riktigt hade tillverkat den att han hade tänkt testa den på annan plats så att inte någon skulle skadas.

Tanken med konfrontationen var att driva in en skuld. När skytten insåg att han inte skulle få betalt ville han märka honom för att visa allvaret - därför sköt han.

När det gäller den andre 27-åringen, medhjälparen, så har det till honom som offret stod i skuld till. Han stod och såg på när skotten avlossades.

– Han ville bara ha tillbaka sina pengar, sade hans försvarare Magnus Eriksson.

Dagen innan skjutningen på Hertsön genomförde trion ett misslyckat rånförsök på Porsön i Luleå.

Männen bad en 18-åring att skjutsa dem till en lägenhet på Porsön. Under färden från centrala Luleå förevisade den så kallade 27-årige skytten en pistol till den andre 27-åringen. När han plockade fram pistolen såg även bilföraren vapnet, något som han också vittnade om under rättegången.

18-åringen sade också att de två männen lämnade bilen för att ”gå någonstans”.

– Under tiden de var borta hördes glaskross, flera stycken, sade bilföraren.

De två männen var ute efter en man som hade en knarkskuld till skytten. Lägenheten var tom.

Männen bröt sig in i lägenheten genom att krossa en del fönsterrutor med ett bräckjärn.

Nfc har jämfört bräckjärnet med de skadorna som fanns inne i lägenheten och kommit fram till att det är starka bevis för att det användes vid rånförsöket.