Advokaten: "Min klient har levt i en mardröm"

Advokat Lisa Länta är den 29-årige mannens försvarare. Hon anser att åklagaren har ett starkt åtal. "Det finns övertygande bevisning som kan leda till en fällande dom", säger advokaten.

Advokat Lisa Länta är målsägandebiträde och företräder dela den plågade pojkvännen men även fyra andra målsägare.

Advokat Lisa Länta är målsägandebiträde och företräder dela den plågade pojkvännen men även fyra andra målsägare.

Foto: Tommy Lundqvist

Nyheter2019-10-08 05:30

I dag startar rättegången mot den 26-åriga kvinnan som står åtalad för att han försökt döda sin pojkvän genom att bland annat ha försökt förgifta honom. Hon misstänks även för grov mordbrand, grovt bedrägeri samt grov urkundsförfalskning.

Det är kammaråklagare Ulla-Karin Lindström som har väckt åtalet och vid hennes sida finns Lisa Länta som målsägandebiträde för de åtta målsägandena, främst den 29-årige mannen som har blivit utsatt för den åtalade kvinnan på ett mycket brutalt sätt.

– Hon har på ett hänsynslöst sätt utnyttjat hans förtroende för henne. Hon har bedragit och stulit honom på pengar samt på ett väldigt utstuderat sätt noggrant planerat att döda honom och försökt dölja detta. Min klient har under en tid befunnit sig i en mardrömstillvaro säger Lisa Länta och fortsätter:

– Han har drabbats av flera allvarliga och plötsliga sjukdomsfall av livshotande art. Allt detta har inträffat under ett relativt kort tid. Hon har dessutom gjort så min klient fått flera inkassokrav då hon har tagit lån i hans namn och förfalskat hans namnteckning. Med anledning av detta har han under en period haft ett allvarligt psykiskt lidande.

Lisa Länta säger att den 29-årige mannen började förstå att något var i görningen när han fick drinkar serverade av kvinnan och återkommande blev akut sjuk med kramper, hjärtrusning m.m som följd samt då hans mor upptäckte en odling av stormhatt. Den ekonomiska brottsligheten förstod han till slut när det uppenbarade sig att han endast hade 37 öre på sitt bankkonto trots att han hade en bra inkomst. 

– Angående bevisläget för försök till mord anser jag den övertygande. Kvinnan har innehaft gift i syfte att döda. Min klient har varit livshotande sjuk och det finns en nedtecknad brottsplan där det framgår att min klient är måltavla för dessa gifter.

Det finns ett flertal saker som är försvårande för den misstänkta kvinnan. Natten innan deras bostad brann, för andra gången, sade kvinnan till mannen "Du behöver inte vara orolig, jag har stängt alla plattorna". Tidigt på morgonen, när pojkvännen vaktande av att bostaden var rökfyllt, var den åtalade redan påklädd.

I förhör berättar mannen om ett av förgiftningstillfällen "Jag spyr mycket och även under hela natten, och får diarré. Det jag spyr upp är så starkt att ha i munnen, det känns rent av frätande, det gör jätteont i hela strupen, det är riktigt starkt, som syra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!