Advokatens utspel: ”Alldeles för tunt”

Kravet var att häkta familjemedlemmarna misstänkta för äktenskapstvång. Det slutade med att samtliga försattes på fri fot. ”Det var alldeles för tunt”, säger Carolina Nilsson.

Carolina Nilsson, advokat som försvarade en av de misstänkta familjemedlemmarna, så på bevisingen på samma sätt som Luleå tingsrätt gjorde.

Carolina Nilsson, advokat som försvarade en av de misstänkta familjemedlemmarna, så på bevisingen på samma sätt som Luleå tingsrätt gjorde.

Foto: Peter Johansson

Luleå2019-01-18 14:25

Klockan var kvart över tolv i dag när rådmannen Christian Stamblewski meddelade beslutet från Luleå tingsrätt mot en 24-årig man. Mindre än en timme senare var samliga misstänkta försatta på fri fot.

Kammaråklagare Kristoffer Sahlin drog tillbaka sitt krav till Luleå tingsrätt att häkta övriga familjemedlemmar.

– Beslutet var föranlett av att ordförandet inte ansåg att det förelåg sannolika skäl för att häkta den personen. Eftersom de andra begärdes häktade på samma grunder, så ansåg jag inte att det längre förelåg någon anledning att hålla förhandlingar, säger Sahlin.

Vad jag förstår så är det enbart målsägaren uppgifter ni har gått på. Stämmer det?

– Delvis, men det finns vissa andra uppgifter. Men de kan jag tyvärr inte presentera.

Efter förhandlingen mot 24-åringen konstaterade Stamblewski:

– Anledningen till beslutet är att tingsrätten inte delar åklagarens syn att det föreligger sannolika skäl för det här brottet.

Rådmannen slog sedan fast att det aktuella brottet krävde att målsägaren har tvingats in i ett äktenskap med hot eller våld. I det här fallet saknades sådan bevisning.

– Det har inte framkommit något som visar att man har tvingat någon med hot eller våld att ingå ett äktenskap, säger Christian Stamblewski.

Carolina Nilsson, advokat som försvarade 24-åringen:

– Det var helt riktigt, utifrån det polis och åklagare har lagt fram. Det här är alldeles för tunt för att man ska kunna häkta någon på den här misstanken, säger Carolina Nilsson och fortsätter:

– Det höll inte, och det hoppades jag och trodde att tingsrätten skulle inse. Och det gjorde man.

I övrigt ville inte Carolina Nilsson gå in på några detaljer om målet som nu ser ut att sluta med ett magplask för polis och åklagare.

– Som tingsrätten redogjorde för i sitt beslut har man inte kunnat redogöra för varken tvånget eller att det skulle ha ingåtts något äktenskap. Det finns inte sannolika skäl, vare sig för tvång eller för äktenskap, säger hon.

Den 1 juli 2014 infördes brottsrubriceringen äktenskapstvång. Den som genom olaga tvång utnyttjar eller förmår en person i en utsatt situation att ingå ett äktenskap, eller en äktenskapsliknande förbindelse, kan dömas för brottet. Straffet är fängelse i högst fyra år.

Enligt åklagaren är familjemedlemmarna fortsatt misstänkta för brott.

– Utredningen fortsätter, säger Kristoffer Sahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om