Det var på fredagseftermiddagen som Andres Carmach, 6, var ute och lekte på gården i kvarteret på Hertsön. Plötsligt rusade en pitbullterrier-liknande hund ut från en altan och anföll honom. Hunden bet honom i bröstet och på flera ställen över den högra armen som han försökte skydda sig med. Han lyckades själv slita bort hunden och springa hem där han föll ihop innanför dörren.

– Läkarna sa att han hade änglavakt. Det var otrolig tur att han lyckades skydda sig med armen annars hade det gått mycket värre, säger Andres mamma ElianaCarmach.

Hunden var kopplad, men satt i en lång lina som räckte ut på gården.

Artikelbild

| Tillbaka från sjukhuset med smärta och rädsla för hundar. Enligt läkarna har förmodligen Andres Carmach en otrolig tur som inte blev allvarligare skadad i hundattacken.

Andres Carmach fick komma hem från sjukhuset på lördagseftermiddagen eftersom läkarna ansåg att han hade stor blödningar. ElianaCarmach är mycket upprörd över det som hänt.

– Jag var själv för chockad för att ringa polisen. Jag ville bara ha honom till sjukhus. Det var ambulanspersonalen som ringde till polisen när vi var på väg till sjukhuset, säger hon.

Flera av grannarna är upprörda och familjen hoppas att ägarna till hunden kommer att avliva den. De tycker många är dåliga på att ta hand om sina hundar på Hertsön. Och de tar ofta omvägar när de är ute och cyklar om de ser någon misstänkt aggressiv hund.

Senast i juli 2012 attackerade en hund på Havsöringsgränd flera personer och många blev illa bitna, fyra personer fick föras till sjukhus. Den gången slutade det med att polisen sköt hunden på plats.

Artikelbild

| Andres Carmach fick tillbringa ett dygn på Sunderby sjukhus efter hundattacken. Det var ambulanspersonalen som larmade polisen om den ilskna hunden.

Även denna gång ser polisen allvarligt på det inträffade.

– Vi har pratat med familjen och tyvärr har pojken fått skador upp mot huvudet, säger Hans Österlund, länsvakthavande polisbefäl.

Artikelbild

| chockad. Mamma Eliana Carmach blev svårt chockad när sonen Andres föll ihop på hallgolvet, svårt biten av en hund. Nu vill hon att den avlivas. Och det kan bli ett ärende för länsstyrelsen.

De kommer nu förhöra vittnen till händelsen och ägaren till hunden.

– Det kommer lämnas över till länsstyrelsen för beslut, säger Hans Österlund.

– De kan få bedöma hundens farlighetsgrad. I grunden är det en försäkringsfråga och om hur ägaren har haft hand om hunden, om den är känd farlig eller inte. Vi måste utreda hur det uppstått.

Har Hertsön ett problem med aggressiva hundar?

– I nuläget har jag inte klart för mig hur vi ligger till därute, säger Hans Österlund.