Förtvivlan och sorgen är stor hos paret Björn Boman och Monica Ström. I augusti avled Björns mor Maria, efter att ha varit inlagd på ett av Bodens demensboenden sedan cirka två år tillbaka.

Kvällen innan hade Monica besökt henne.

– Jag satt och masserade Marias händer, hon tyckte det var så skönt. Då såg jag att hon hade sina guldringar på. Trots att hon hade svultit och magrat ett par veckor, satt de kvar på handen.

Artikelbild

| 87-åriga Marias tre guldringar försvann på hennes dödsbädd. Sonen Björn Boman och sambon Monica Ström är besvikna över att polisen inte utreder ärendet.

Men två dagar senare, när begravningsbyrån kom för att hämta svärmodern, upptäcktes att de tre guldringarna inte längre fanns på handen.

– Begravningsbyrån öppnade kistan en extra gång för att se om de hade protokollfört fel, men ringarna var inte där.

Därför misstänker hon och sambon Björn att någon ur personalen måste ha stulit ringarna efter Marias död.

– Jättehemskt att råna gamla och döda. Jag blir förbannad att man ens kan gå så långt. Hur kan man göra såhär? säger Monica.

Artikelbild

| "Signalen till medborgarna är att såna här brott lönar sig, eftersom chansen att åka dit är minima"l, säger Monica Ström och Björn Boman.

En av guldringarna var ursprungligen Marias avlidna makes vigselring.

– Det är värda 7-8 000 kronor styck. Pengar är pengar, men makens ring var det enda min sambo skulle få ha kvar av sin far, så affektionsvärdet var stort.

Artikelbild

Inledningsvis var de också besvikna på bemötandet från den ansvariga enhetschefen för demensboendet.

– Hon bara ryckte på axlarna åt det hela, i stället för att omedelbart kalla till personalmöte, utreda saken och göra en polisanmälan. Sånt här kan inte accepteras, säger Monica.

– Det mest märkliga är att äldreboendets ledning inte tar allvarligare på saken. Men också att hela personalen hade samma version, som om man har diskuterat ihop sig. Man fick den känslan, säger Björn Boman.

Paret gjorde en stöldanmälan men polisen tog omgående beslutet att inte utreda ärendet vidare.

– Generellt kan vi inte inleda en förundersökning om det inte är sannolikt att vi hittar en skälig misstänkt person. Men det finns alltid möjlighet till överprövning, säger Robert Granvik, förundersökningsledare hos Polisens kontaktcenter, som tar emot alla anmälningar initialt.

Beskedet förvånar inte de anhöriga till Maria Boman.

– Att Norrbottenspolisen agerar som de gör, det tycker jag är helt normalt. De har fullt upp med sina fikastunder, säger Björn Boman.

– Signalen till medborgarna är att såna här brott lönar sig, eftersom chansen att åka dit är minimal, säger Monica Ström.