1) Vad innebär Miljöpartiets beslut att hålla fast vid samarbetet med Socialdemokraterna?
Den starka majoritetsuppgörelsen med 41 mandat för regnbågsalliansen faller. Vidare sätter det Vänstern under hård press. MP:s beslut kommer garanterat att påverka diskussioner och ställningstaganden när avtalsförslaget ventileras i de lokala avdelningarna i helgen.
2) Hur har Socialdemokraterna agerat efter att de fick klart för sig att det var skarpt läge?
S har en tung partiapparat att tillgå när saker och ting sätts på sin spets. Det är knappast en slump att Miljöpartiets regionstyrelse fattade beslutet redan på fredag. Första budet från MP var att beslutet skulle fattas under helgen men nu kom beslutet innan Vänsterns gräsrötter ska informeras. Vidare har S starka nätverk att tillgå med gamla vänskapsband. Personliga möten, ringlistor, mejllistor. Telefonerna har gått varma med löften och påtryckningar. Tunga spelare har agerat i kulisserna. NSD har uppgifter på att V-riksdagsmannen Birger Lahti kontaktats i ett tidigt skede, något han själv dementerar.
3) Hur ser sympatierna ut inom Vänsterpartiet?
Svårt att säga exakt men helt klart är att Vänstern är splittrad i frågan. Ett rimligt antagande är att Vänsterns medlemmar fördelar sig likadant med åsikterna som övriga Norrbotten. Det vill säga att den spricka som finns mellan kust och inland, där inlandsborna är mycket missnöjda med vården, även speglar sig i Vänsterpartiet. Följaktligen skulle Vänstermedlemmar i Malmfälten, östra Norrbotten och andra delar av inlandet ställa sig mer positiva till att bryta med S än i exempelvis Luleå och Piteå.
4) Varför har sprickan mellan Socialdemokraterna och Vänstern uppstått?
Vänstern har haft jämställdhetsfrågorna som sitt huvudansvar i landstinget. Men det har funnits en vilja, som vuxit sig allt starkare, att bli mer delaktig i de dagliga frågorna och de stora besluten om driften av landstinget. Vänsterpartiet har ställt krav på större påverkan i politiken när det gäller beredningen av ärendena och även på att få uppsatta poster inom organisationen, exempelvis ett vice ordförandeskap i landstingsstyrelsen,. Men S har inte lyssnat utan kapat åt sig de åtråvärda platserna själv i sitt förhandlingsförslag, som dessutom verkar ha varit skrivet i sten.
5) Underskattade Socialdemokraterna Vänsterpartiet?
Absolut. Socialdemokraterna har felbedömt situationen totalt. Trots att man gjorde ett uselt val trodde man att maktpositionerna skulle förbli intakta bara genom att man fick ihop en knapp majoritet. Socialdemokraterna blev tagna på sängen när Vänstern bytte fot.
6) Är Kent Ögren maktfullkomlig?
Kent Ögren anses av många, även hans motståndare, vara en av Norrbottens skickligaste politiker. Han har själv valt att ta alla hårda beslut och tuffa strider. Britt Westerlund, det andra S-landstingsrådet, har haft en undanskymd roll, samtidigt som Monica Carlsson (V) och Agneta Granström (MP) haft "mjuka" ämnen som jämställdhetsfrågor respektive folkhälsofrågor på sitt bord som landstingsråd. De har vidare haft internationella uppdrag och varit delvis frånvarande i den dagliga politiken. Ett upplägg som knappast är någon slump. På det sättet har Socialdemokraterna kunnat styra politiken exakt som man velat. Fördelen är att politiken hålls ihop utan kompromisser och andra läckage, och blir väldigt effektiv.
7) Kan Vänstern gå tillbaka till Socialdemokraterna och förhandla efter detta?
Självklart. Politik är ett spel. Men Vänstern har spelat ett högt spel och utifrån kan tyckas att bland andra Nina Berggård investerat mycket prestige i frågan. Risken är att flera tunga V-politiker tycker att man tappar ansiktet och att det orsakar en djup spricka i V. Egentligen beror allting på hur man säljer in beslutet. Kan man visa vad som var bästa alternativet för att få igenom sin politik så är det snarare ett sätt att ta ansvar.
8) Vad händer i Socialdemokraterna om man hamnar i opposition?
Frågan lyder väl lika mycket om Kent Ögren kan sitta kvar och därmed bli oppositionsråd? Det är svårt att svara på. Maria Stenberg har lämnat riksdagen och kommit hem för att påverka landstingspolitiken. Hon hade själv på fredagen inga kommentarer till vad hon gör om Ögren blir oppositionsråd. Rimligt är att hon knappast finner sig i en bakgrundsroll i fyra år. Starka krafter inom partiet vill byta ut Kent Ögren och tappar S makten kan tillfället inte bli bättre. Samtidigt tillhör Kent Ögren Socialdemokraternas centrallinje med ordförande Karin Åström, Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson och förste ombudsman Lars U Granberg bland andra. Den rubbar man inte på bara sådär...
9) Vad händer om Vänstern går i opposition?
Ett mycket intressant läge där majoriteten skulle bli hoppande i olika frågor. S + MP får 30 mandat, en möjlig allians mellan NS, M, C och FP har 32 mandat, V har 6 mandat och SD 3. Övriga allianser då? Knappast. NSD berättade i tisdags att Sjukvårdspartiet fått en invit av Socialdemokraterna men att man inte tagit upp några förhandlingar. Att Kenneth Backgård ska ingå ett sådant samarbete vore nära nog politiskt självmord eftersom större delen av NS röster kommer från missnöjda socialdemokrater. Det kommer inte att hända.
10) Hur slutar detta?
Mycket svårbedömt. Tunga krafter inom Vänstern vill bryta med Socialdemokraterna och hade beslutet tagits i början av veckan hade det blivit så. Även om de personerna i största grad kommer att vara delaktiga och försöka påverka diskussionerna i helgen är ändå känslan nu att det gungar och att det kan ta vägen vart som helst. Till alliansen, hem till S eller till opposition.
Fotnot. Svaren bygger på intervjuer som NSD gjort med statsvetare, politiker, ex-politiker och andra personer med god insyn i politiken i Norrbotten.