15 norrbottningar döda av vanlig tarmbakterie

15 norrbottningar har de senaste åtta åren dött av en av kroppens vanligaste tarmbakterier. Detta enligt statistik från Socialstyrelsen som SVT tagit fram.

RESISTENT. Problemet med Clostridium difficile är att den är resistent mot många antibiotika.

RESISTENT. Problemet med Clostridium difficile är att den är resistent mot många antibiotika.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-03-16 13:28

– Det är möjligt att det är någon eller några i Norrbotten som dör varje år av den. Men jag har aldrig sett statistik av det här slaget tidigare och det är intressant, även om jag inte skulle lita på den hundraprocentigt, säger smittskyddsläkare Anders Österlund.

Det handlar om tarmbakterien Clostridium difficile, som drabbar cirka 7000 svenskar varje år.

I Norrbotten har 437 personer insjuknat de senaste åtta åren varav 15 avlidit. Totalt har 572 personer i Sverige dött under den tiden. Statistiken är hämtad ur Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Norrbotten har haft flera utbrott och det vanliga är att ungefär hälften av fallen har smittats i sjukvården, exempelvis genom dålig handhygien, och hälften har burit på den sedan tidigare, enligt Österlund.

Det vanliga är att man får diarréer, men äldre eller sjuka personer drabbas hårdare. Det kan leda till att delar av tarmen måste opereras bort. I värsta fall döden.

– Det är som är farligt är att den är resistent mot många antibiotika. När man får antibiotika så slås många av de bakterier ut som håller Clostridium difficile i schack. Då får den chans att växa till sig, säger Anders Österlund.

Bakterien är svår att bli av med i sjukhusmiljö och sjukhusen har svårigheter att analysera om en patient drabbas av en aggressiv eller en lindrigare variant.

Problemen med att bakterien sprids på sjukhusen är dock mindre i dag än tidigare, enligt Norrbottens smittskyddsläkare.

– Vi kan aldrig utrota den. Det finns som en normal del i tarmfloran hos väldigt många människor. Det vi kan göra är att inte använda antibiotika om det inte är absolut nödvändigt, säger Österlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om